Dejan Kovačević iz Gradiške instruktor ronjenja je ponosan na poklon sa Nove Gvineje: Rijetki su u svijetu sa „MASKOM VOĐE PLEMENA“

Ona ima neprocijenjivu vrijednost, ali i poruku. U njoj je satkana cijela životna filozofija koje se pridržavam. Pripadnici gvinejskih plemena su veliki poštovaoci prirode, životinja, mudrosti i iskrenosti. Te poruke šalje i njihova maska – otkriva Dejan.

Iako na plećima nosi 78 godina, Dejan Kovačević iz Gradiške odaje sliku vitalnog srednjovječnog čovjeka. Ovaj penzionisani mašinski inžinjer i instruktor ronjenja najvišeg svjetskog ranga i danas aktivno ronjenju podučava mlade generacije, a one iskusne predvodi na turističkim posjetama morskim dubinama i najatraktivnim brodskim olupinama.

Eksponati

U svojoj konobi izgrađenoj u mediteranskom stilu, ali lociranoj u Gradišci, Dejan ima štošta za pokazati. Od eksponata iz Vrbasa i Save, pa sve do Jadrana i sa područja Australije, Novog Zelanda i Nove Gvineje.

  • Duže od 14 godina sam na prekide živio u Australiji. Ovdašnju zimu mijenjao sam za tamošnje ljeto. Ronio sam na velikom koraljnom grebenu, pa čak i u mrtvom vulkanskom jezeru na vrh planine. Susretao sam se sa raznim civilizacijama, ali i sa opasnostima.- priča Kovačević.

Dejan sa velikim poštovanjem priča o Aboridžinima i gvinejskim plemenima, sa kojima se sastajao više puta. Razgovarao je sa njima, divio se njihovom viteštvu i običajima i dobio jedinstven poklon – masku vođe plemena.

  • Masku sam dobio na Novoj Gvineji. Ona ima neprocijenjivu vrijednost, ali i poruku. U njoj je satkana cijela životna filozofija koje se pridržavam. Pripadnici gvinejskih plemena su veliki poštovaoci prirode, životinja, mudrosti i iskrenosti. Te poruke šalje i njihova maska – otkriva Dejan.

Školjke

Dlaka crnog vepra na vrhu maske simbolizuje brzinu, snagu i izdržljivost. Ispod se nalazi niska najljepših morskih školjki.

  • Školjke su na čelu i oko očiju i one simbolizuju bistrinu, jer te školjke obitavaju u bistroj vodi. Takav treba da im bude mozak, ali i vid. U sredini se nalaze veprove kljove i one predstavljaju snagu – da je pripadnik njihovog plemena jak kao vepar – pojašnjava Dejan.

U donjem dijelu maske vidi se  krokodilov rep, ustvari maska guta krokodila.

  • Domoroci ovim žele da pokažu da svoje neprijatelje gutaju, da su nepobijedivi i vječni.Oni veoma poštuju prirodu, divlje životinje, zvijeri i razne nemani, ali i vodu, šumu, biljke i sve što priroda nudi. Njihova poruka je da treba živjeti u skladu sa prirodom, ne narušavati je, već poštovati prirodne zakone. U tom slučaju i priroda njih štiti i čini ih odvažnim – priznaje Dejan Kovačević, viši instruktor ronjenja sa četiri zvijezdice.

I sam priznaje da ga je filozofija gvinejskog plemena očeličila i načinila mudrijim, što je dokazao nebrojeno puta našavši se u teškim situacijama pod vodom ili na kopnu. Zbog toga se aboridžinska maska nalazi na centralnom zidu njegove konobe u Gradišci. Dejan tvrdi da je dovoljno samo da je pogleda i da se sjeti ovih dobrih i bezazlenih, ali jakih i odvažnih ljudi. I da ga njihova maska svaki put podsjeti na prirodne zakone, koji su surovi ako se ne poštuju.

 

B.Grgić/aura.ba