Debljina je sve opasniji zdravstveni i estetski problem današnjice: Pogoduje tumorima, opterećuje srce…

Šta debljinu uzrokuje, kako je se riješiti? U Sjedinjenim Američkim Državama, koje imaju veliki postotak predebelih osoba godišnje umre 300.000 gojaznih ljudi, pretilost je proglašena bolešću.

Debljina je sve ozbiljniji problem prije svega zdravstveni, a mnogim ljudima i estetski. Ona pogoduje razvoju mnogih bolesti, od srčanih do dijabetesa, pa je briga o vlastitoj tjelesnoj težini veoma značajna. Posljednjih godina se broj debelih osoba u svijetu neprestano povećava. To se događa i u BiH. Naša zemlja se po broju gojaznih osoba približava razvijenim zapadnim zemljama. Računa se da oko 15 posto bh. žena ima problema sa viškom kilograma, a dvostruko više (preko 30 posto) muškaraca.

Sve je više djece i mladih koje muči višak kilograma. Istraživanja su pokazala da će 40 posto djece, s viškom kilograma isti problem imati i u adolescentnoj dobi, te će 80 posto njih i ostati debelo. Osim eventualno genetski, roditelji na gojaznost djece mogu utjecati i svojim ponašanjem i navikama. Naprimjer, ako je jedan od roditelja trogodišnjeg djeteta debeo, i dijete, iako još normalne težine, izloženo je 30-postotnom riziku da će jednog dana biti gojazna osoba.

Najveći krivci za gojaznost u današnje doba su prehrambene navike i tjelesna neaktivnost, ili nedovoljna aktivnost. Kod mladih ljudi, pokazala su istraživanja, slatki napici i voćni sokovi najčešće su uzrok pretilosti. Sve se manje krećemo, sjedimo na poslu, sjedimo pred televizorom ili pred kompjuterom, ne možemo zamisliti dan bez automobila. Jednom riječju, današnji čovjek previše sjedi i često mu je jedina aktivnost premještanje iz jednog sjedećeg položaja u drugi, a to itekako pogoduje nakupljanju viška kilograma. Uz sve to, neprestano nas “bombardiraju” reklamama i pozivima na konzumaciju masne i previše kalorične hrane i napitaka. Kada količina kalorija unesenih u organizam jelom i pićem bude veća od količine potrošne energije, tijelo višak kalorija pohranjuje u ćelije masnog tkiva i tjelesna težina raste.

Debljina zajedno s nepravilnom ishranom, pogoduje razvoju nekih bolesti, a time i ranoj smrtnosti. Riječ je o srčanim i krvožilnim oboljenjima, šećernoj bolesti i raznim tumorima, povećan je i rizik od moždanog udara, povišenog holesterola i triglicerida u krvi, gihta, ciroze jetre, bubrežnih bolesti. Debljina može ozbiljno ugroziti zglobove i potaknuti ranu pojavu artroze ili reumatskih tegoba. Žučni kamenci i rak dojke, također su češći kod pretilih žena. Napokon, višak kilograma može izazvati opneju, prestanak disanja u snu.

Medicinski je dokazana povezanost tih bolesti s prekomjernom tjelesnom težinom. Pretile osobe, koje imaju povećanu količinu masnog tkiva i kožnog nabora, i kada nemaju neku težu bolest moraju se, međutim, nositi s velikim poteškoćama: teško se kreću i dišu, poremećen im je metabolizam cijelog organizma. I odrasli i debela djeca često pate od visokog krvnog pritiska, otežanog disanja, povećane količine masti u krvi, izraženiji je rizik rane pojave ateroskleroze ili dijabetesa tipa dva.

Osim pogledom u ogledalo, kako možemo ocijeniti jesmo li (pre)debeli, matematika je kudikamo pouzdanija. Uz pomoć jednostavne formule možete izračunati imate li previše kilograma. Indeks tjelesne mase dobiva se tako da se tjelesna težina, izražena u kilogramima, podijeli s visinom u (metrima) na kvadrat.

Evo primjera kako računati. Imate 60 kilograma i visoki ste 1,7 metara. Broj kilograma 60, podijeliti se s kvadratom visine (1,7 puta 1,7) dakle 2,89. Vaš je indeks tjelesne mase 20,7.

Šta to znači?

Bude li dobiveni rezultat do brojke 18 riječ je o pothranjenosti. Kreće li se između 18 i 25 može se reći da je tjelesna težina normalna, raspon iznad 25 i 20 svjedoči o prekomjernoj težini, a dođe li se formulom do broja 30 i više, riječ je o pretilosti. O teškom obliku pretilosti govori se kada je indeks tjelesne mase veći od 40.

U obzir valja uzeti i obim struka, odnosno sala na abdomenu i kukovima. Obim struka ne bi smio biti veći od 90 centimetara kod žena i 100 centimetara kod muškaraca. Raspored sala procjenjuje se tako da se izmjeri obim struka i podijeli sa promjerom kukova. Primjera radi, žena koja ima promjer struka 75 centimetara, a kukova 100, ima odnos 0,75. Što je dobiveni broj niži – to bolje. Što je viši, povećava se rizik od srčanih i drugih oboljenja.

Da bi vaša ishrana bila zdrava i uravnotežena trebate se pridržavati nekoliko pravila i uputstava:

Svakog dana pojedite jedan obrok škrobnih namirnica (hljeb, tjestenina, žitarice) i bjelančevina (meso, riba, mliječni proizvodi) kao i više obroka voća i povrća.

Smanjite unos masnoća. Imajte na umu da postoje i namirnice čije masnoće nećete otkriti samo pogledom. Nalaze se u salamama, kobasicama, zrelim sirevima, paštetama.

Nemojte preskakati obroke. Potrebna su tri obroka dnevno.

Jedite polagano, dajte sebi barem četvrt sata za svaki obrok, a svaki zalogaj dobro sažvačite.

Nastojte izbjeći nepotrebne međuobroke.

Pijte dovoljno vode.

Klonite se alkoholnih i zaslađenih pića.

Nemojte jesti i ujedno gledati televizijski program.

Ne odričite se potpuno omiljenih jela, kako se ne biste frustrirali i odustajali od novog načina ishrane.

Ne podvrgavajte se brzim i drastičnim dijetama jer na duži rok nemaju željenog efekta.

Namirnice koje otapaju kilograme

Neke namirnice posebno povoljno djeluju na smanjivanje prekomjerne tjelesne težine. Neke stimuliraju metabolizam, a druge brzo i efikasno stvaraju osjećaj sitosti.

Jabuka i kruška bogate su vlaknima koja povoljno utječu na smanjivanje holesterola u krvi.

Grejp sadrži pektin, vlakno koje izaziva osjećaj sitosti. Osim toga grejp može u tankom crijevu smanjiti resorpciju holesterola i triglicerida. Jedno američko istraživanje ishrane pretilih osoba pokazalo je da su ispitanici koji su prije obroka pojeli pola grejpa izgubili više kilograma nego oni koji su popili čašu soka od grejpa, a pogotovo više od onih koji uopće nisu uzimali grejp.

Peršun, šparoga, radič, rikola i cikorija prirodni su diuretici. Gojazne osobe često imaju problema zbog zadržavanja vode u organizmu, osjećaju se otežalo i tromo. Spomenute namirnice mogu potaknuti organe za izlučivanje, potiču rad bubrega i jetara.

Zeleni čaj, odnosno katehini koje sadrži, mogu spriječiti pretilost jer zaustavljaju ulazak glukoze u masne ćelije. Taj je čaj, zbog svojih sastojaka, i vrlo važan antioksidans, pa je zaštita od srčanih oboljenja i srčanog udara. Preporučuje se piti čaj tri do četiri šoljice dnevno.

Crvena paprika, utvrdili su japanski naučnici, može zakočiti unos masti u organizam.

Celer, odnosno sok od njegova korijena, ne samo da tijelo oslobađa nakupljenih otrova i pročišćava ga, nego je dobar saveznik i u skidanju viška kilograma.

Jabukovo sirće slovi kao dobro pomoćno sredstvo za otapanje kilograma, ali to zapravo nije naučno dokazano. Potiče izlučivanje žalučane kiseline.

Čili, ta zaista paprena papričica i začin, podiže metabolizam i pospješuje gubitak težine, ispitivanja su pokazala da su osobe koje su jelima dodale čilija i tako ih učinile ljućim, svakodnevno sagorjele oko hiljade kalorija više od onih kojima takva hrana nije draga. S čilijem, kao ni s ostalim ljutim začinima, nipošto ne valja pretjerati.

Kahva ubrzava puls, pa tako i pospješuje sagorijevanje kalorija. No oprezno s njom! Previše kofeina, koji sadrži kahva, naime, može poremetiti spavanje. A osobe koje spavaju manje od šest sati dnevno, tvrde pojedini naučnici, sklonije su debljanju od spavalica koje u snu uživaju devet i više sati.

Nemasno meso bogato je proteinima, pa je važan dio zdrave i uravnotežene ishrane. U njoj, naime, treba biti 10 do 15 posto proteina. No, kao i s drugim namirnicama treba biti oprezan: pretjerani unos proteina u organizam može poremetiti funkciju bubrega i izazvati gubitak kalcija, što povećava opasnost od osteporoze.

Riba bogata omega 3 masnim kiselinama, koje reguliraju količinu leptina, pridonosi bržem osjećaju sitosti. Pretili ljudi koji su na dijeti bolje rezultate postižu ako jedu više masne ribe. Ako ne volite takvu ribu, uzimajte kapsule ribljeg ulja ili salatu začinite uljem od sjemenki lana.

Prsten za želudac

U najtežim i najopasnijim slučajevima pretilosti tjelesna se težina može smanjiti i hirurškim zahvatom. Riječ je o gastroplastici. Na taj se način postižu zaista dobri rezultati, ali nipošto se ne može reći da je to čudotvorno rješenje. Zapravo, preporučljivo ga je obaviti kada je pretilost zaista teška, indeks tjelesne mase veći od 40, ili kada je između 30 i 40, ili se javila i bolest, te je povećana tjelesna težina opasna po zdravlje, pa i po život, a druge metode mršavljenja nisu bile učinkovite.

Zahvatu se mogu podvrgnuti samo osobe u životnoj dobi od 18 do 65 godina. Postupak traje oko jedan sat, a izvodi se endoskopski. Oko sredine želuca postavlja se prsten koji ga dijeli na dva nejednaka dijela, pa gornji zaprema jedva 1,5 decilitar. Dovoljno je tek nekoliko zalogaja da se napuni takav minijaturni želudac, a do mozga će stići obavijest o sitosti. Poslije operativnog zahvata osoba tako jede manje i lakše gubi višak kilograma. Prema potrebi prsten se može stegnuti ili otpustiti.

Uskoro cjepivo protiv debljine?

Američki naučnici su pronašli cjepivo protiv debljine. Doduše, istraživanje još traje i za sada su se razultati potvrdili samo na pokusnim životinjama. Cjepivo kod njih (riječ je o štakorima) značajno usporava ili čak potpuno zaustavlja debljanje i smanjuje količinu masnog tkiva. Pokaže li se uspješnim, bez neželjenih popratnih pojava i djelotvorno za ljude, bit će to zaista revolucionaran pronalazak.

(aura.ba)