Davno je Rambo Amadeus u pjesmi opjevao, a nauka potvrdila da je zdravo masturbirati!

U pjesmi „Halid Invalid, Hari“ pjevao je „drke, drke džon…“ poručujući da je „ručni rad“ zdrava navika. I nauka je to potvrdila; masturbiranje donosi čak 7 zdravstvenih koristi

„Mnoga istraživanja bavila su se upravo masturbacijom i sudeći prema rezultatima, “ručni rad” bi trebalo redovno upražnjavati iz više zdravstvenih razloga.

Spavanje
Ako imate problema sa spavanjem, posebno uspavljivanjem, masturbacija vam može pomoći da lakše zaspite. Naime, samozadovoljavanje, a na kraju i orgazam, snižavaju pritisak i povećavaju nivo hormona endorfina, čine nas sretnijim, opuštenijim i manje napetim, što je sigurno dobra uvertira u lakši san.

Ublažava menstrualne grčeve
Dok seks za vrijeme menstruacije iz brojnih zdravstvenih i praktičnih razloga nije preporučljiv, ne postoje prepreke zbog kojih bi trebalo da izbjegavate masturbaciju stimulacijom klitorisa. Naime, grčenje vagine i materice za vrijeme orgazma možda će pojačati krvarenje, ali će i zbog bolje cirkulacije olakšati grčeve. Orgazam je sigurno bolji od bilo kakvih tableta protiv bolova.

Sprječava rak prostate
Toksini koji se nakupljaju u urinogenitalnom traktu kod muškaraca mogu da povećaju mogućnost za rak prostate, a redovna ejakulacija omogućava izbacivanje tih toksina koji su se nakupili. Konkretna istraživanja pokazala su da muškarci koji ejakuliraju pet i više puta nedjeljno imaju mnogo manje šanse za razvoj raka prostate.

Ublažava infekcije urinarnog trakta
Ako više ne možete da smislite čaj i sok od brusnice ili bilo šta povezano sa brusnicom, okrenite se alternativi – masturbaciji. Naime, pojačano vlaženje vagine tokom uzbuđenja i samog orgazma omogući će vam lakše čišćenje od štetnih bakterija koje se prenose iz vagine u urinarni trakt i obrnuto. Nakon masturbacije, ne zaboravite na higijenu.

Ublažava sindrom nemirnih nogu
Procjenjuje se da čak 10 odsto ljudi ima probleme s ovim sindromom. Radi se o neurološkom poremećaju. Simptomi: neprestana potreba za pokretanjem udova, posebno nogu, bol u nogama, neugodni osjećaj, trnjenje, osećaj mravinjanja, grčevi, svrab i tako dalje. Ali u medicinskom časopisu “Sleep Medicine” objavljeno je da su osobe koje su koristile seks i masturbaciju za olakšavanje simptoma imale pozitiva iskustva.

Jača imunitet
Naučnici su potvrdili da strastveni seks zaista može da pomogne u prehladi. Naime, nakon dugogodišnjih neuroimunoloških eksperimenata, došli su do zaključka da seks ima pozitivne efekte ne samo na psihu nego i na imunološki sistem. Naime, broj fagocita, koji su zaslužni za borbu protiv uzročnika bolesti, povećava se tokom seksa, a tokom orgazma broj fagocita se i udvostručava. Tokom seksa, odnosno tačnije tokom orgazma, telo proizvodi endorfine, vrstu enzima koji su zaslužni za dobro raspoloženje, osjećaj sreće i zadovoljstva, i na neki način djeluju kao droga.

Poboljšava uživanje u seksu
Zlatno pravilo “praksom do savršenstva” važi i u seksu. Naime, seks-terapeuti ženama koje imaju problema s doživljavanjem orgazma tokom vođenja ljubavi preporučaju što češću masturbaciju kako bi “navikle” svoje tijelo na što brže opuštanje i, naravno, što lakše doživljavanje orgazma. Osim toga, masturbacijom sami otkrivate kakva vam je stimulacija potrebna, šta vam odgovara a šta ne, a to znanje mnogo lakše prenosite kasnije na partnera.“ (cleaner)
Poslušajte Rambovu pjesmu posvećenu „ručnom radu“