Dašak egzotike u vašem domu: Kako uspješno uzgojiti ananas u saksiji? (VIDEO)

Ananas možete uzgojiti kao sobnu biljku od vrha svježega ploda. Osigurajte mu sunčano mjesto i dosta vode i možete očekivati ukusne i zdrave plodove.

Da biste posadili ananas biće vam potreban samo obični ananas koji možete kupiti u prodavnici i da pratite sljedeće korake: Nožem odrežite zeleni vrh i mesnati dio pa skinite prvi sloj malih smeđkastih listova koji se nalaze pri samom dnu. Zatim skinite i prvi sloj manjih zelenih listova sve dok vam se ne pojavi smeđe suho korijenje. Ogulite još jedan sloj listova da bude vidljivo što više korjenčića.
Nakon toga vrh ananasa stavite u posudu ili veliku čašu s vodom i postavite ga na prozor gdje će imati dovoljno sunčeve svjetlosti i čekajte da se pojave klice što bi trebalo da potraje nekoliko sedmica. Kad su se pojavile klice, ananas je potrebno posaditi u saksiju sa zemljom koju ćete zatim postaviti na dobro osunčano mjesto i zalivajte otprilike jednom sedmično. Ako vidite da je zemlja jako suha, zalivajte i češće. Na prve plodove ćete čekati barem godinu dana i oni će biti znatno manji od onih koje kupujete u prodavnici. Ipak, ovako uzgojen ananas će biti znatno ukusniji a u međuvremenu ćete imati egzotičnu ukrasnu biljku u svom domu.

www.todayshomeowner.com