Darovi iz plavih dubina: MORE IZBACUJE BLAGO NA PLAŽU SIROMAŠNOG SELA

 Nije poznato odakle dolazi nakit koji stanovnici pronalaze

Stanovnici siromašnog sela Guaca u Venezueli još od septembra 2020. na lokalnoj plaži pronalaze nakit i predmete od zlata koje je more izbacilo.

  Zlatni medaljoni, prstenje…

Prvi je ”morske darove” otkrio 25-godišnji ribar Yolman Lares.

– To je prvi put da mi se nešto tako posebno dogodilo. Kad sam ugledao zlato, počeo sam se tresti i plakati od radosti – rekao je Lares za medije, prepričavajući trenutak kada je pronašao zlatni medaljon s likom Djevice Marije.

Nije trebalo dugo da se vijest proširi i drugi stanovnici tog ribarskog mjestašca pohrlili su na plažu u želji da i oni iskušaju sreću. I mnogi su je i imali. Naime, pronašli su nakit, uglavnom zlatno prstenje u vrijednosti do 1500 eura, a  koje bi potom prodavali kako bi kupili hranu.   To je za njih pravo bogatstvo. More je do sada na plažu izbacilo stotine zlatnih i srebrnih prstenova, medaljona, pa čak i komadića zlata, što je očekivano razveselilo stanovnike sela koji se bore s posljedicama pandemije korona virusa.

 Vratila se i riba

Naime, gotovo svi mještani žive od ribolova, a u regiji su brojne tvornice sardina.  Zanimljivo je to što ribari nisu imalo mnogo ulova prije pronalaska zlatnih predmeta, ali nakon što je na plažu izbačeno zlato u taj dio mora vratila se riba.

Nije poznato odakle dolazi nakit koji stanovnici pronalaze. Neki vjeruju da je oluja uništila potopljeni gusarski brod i otkrila blago, dok drugi vjeruju kako je zlato tamo namjerno ostavljeno da bi se okončala bijeda ribarskih porodica. Laboratorijske analize pokazale su da nakit nije stariji od 70 godina. Analiza New York Timesa na jednom od komada pokazala je da je zlato vjerovatno europskog porijekla i iz prošlih vijekova.