Danija S. (26) iz Zenice o gorkom internetskom iskustvu: Crna magija stigla preko Facebooka!

Išla sam gladna na fakultet da bih njemu mogla poslati novac. Nisam znala da sam žrtva crne magije. Efendija Amel me spasio.

Sve je više zloupotreba društvenih mreža. To potvrđuje i slučaj Danije, mlade djevojke iz Zenice. Ona tvrdi kako ju je ljubav s Facebooka mogla koštati jako skupo. Zapravo, i koštala je. Kaže, kada sabere izgubljeno vrijeme, novac, očekivanja, razočarenja… najrađe bi plakala. Ipak, hvala Bogu, tvrdi kako se na kraju sve dobro završilo zahvaljujući duhovnom iscjelitelju Amelu.

– Upoznala sam ga na društvenoj mreži. Izgledao je jako privlačno na profilnoj slici. Crna kosa, plave oči, blistav osmijeh. Bila sam očarana. Međutim, nisam smjela da se prva javim. Bila sam sigurna kako ima djevojku. Razmijenila smo prijateljstva i na tome smo ostali. Onda, jednog dana stigla je poruka od njega. Kako sam samo bila sretna.

Kaže, u poruci je pisao romantično. Govorio je kako je ona najljepša djevojka koju je vidio na FB, kako je spreman sve učiniti da iziđe sa njim…

– Bila sam opčinjena njime. Dane sam provodila uz računaru i dopisujući se sa njim. Jedva sam čekala da se vratim sa fakulteta i zavirim u inbox. Pisao je kako sa ocem radi u njihovoj firmi u Austriji. Govorio kako samo zbog mene ne „silazi“ s računara. Slijepo sam mu vjerovala. Zaljubila sam se u čovjeka kojeg nikada u životu nisam srela.

U toj zasljepljenosti, kaže, ništa nije primjećivala. Vješto je izbjegavao odgovore kada će doći u Sarajevo da se upoznaju i vide. Tvrdio je da kada dođe, odmah će je ženiti.

– Prijateljice su mi se podsmjehivale. Znale su kako su sve to gluposti, ali ja nisam vidjela. Zbog toga smo se i posvađale. Smatrala sam da su ljubomorne. Vratila sam se svom virtuelnom svijetu. Uslijedile su njegove molbe da mu šaljem kredit na bosanski broj, i tako iz dana u dan. Kao, treba mu tamo broj, a ja sam jedina koju ima u Bosni i kojoj se može obratiti za pomoć. Išla sam gladna na fakultet samo da bi njemu mogla poslati dopunu.

Kaže, dopune je nekako i mogla kupovati, ali je počeo da traži novac. Tvrdio je kako je švorc jer mu otac uskraćuje pare zato što je više na internetu nego na poslu.

– Prodavala sam svoje stvari da bih njemu poslala, a onda sam stala. Nekoliko puta mi je slagao da će doći. Onda je zatražio novac za kartu i rekao da dolazi. Pristala sam. I, uistinu je došao. Ali, momak koji se je pojavio nije bio onaj sa slike profila u kog sam se zaljubila. Bila sam razočarana kada sam ga vidjela. On me grlio i govorio da je to isti taj, samo je fotografija bila malo dorađivana…

Kaže, nije imala gdje. Vjerovala je da je on pravi čovjek za nju. Bili su zajedno, uzeo je sav novac koji je imala i nestao je pod nekim izgovorima.

– Nije ga bilo ni na internetu, niti se javljao. Pala sam u depresiju i shvatila da sam izigrana. Prestala sam da jedem, spavam, družim se. Zapustila sam i fakultet. Roditelji su se čudili šta je sa mnom. Tek je moja majka od drugarica saznala istinu. Odmah me odvela kod jedne nane da mi salije stravu. Nana je vidjela kako sam žrtva crne magije. Preporučila je da posjetimo efendiju Amela.

On je potvrdio riječi stravarke. Uistinu je bila pod utjecajem magije napravljene preko Facebooka i fotografija.

– Nakon dva dana duhovnim tretmanima Amel je sa mene skinuo „internet okove“. Više nisam patila. Depresija je nestala. Sada sam jako oprezna sa internetom.