Današnji ručak: SOČNA TELETINA U UMAKU OD GLJIVA

Teletina je sama po sebi sjajna, a dodate li joj gljive, postaje izuzetan obrok!

Sastojci: 1/2 šoljice glatkog brašna, 500 g teletine narezane na šnicle i tanko stucane, 5 kašičica maslaca, 220 g šampinjona, narezanih, 2 veće ljutike, sitno nasjeckane, 3/4 šoljice suvog bijelog vina, 1 šoljica pavlake za kuhanje, 2 kašičica svježeg nasjeckanog peršuna

Priprema:
Brašno raširiti na tanjir, meso posoliti i pobibriti pa ga uvaljati s obje strane u brašno. Stresti višak brašna s mesa. Zagrijati 2 kašičice maslaca na najvišoj temperaturi i kratko popržiti meso – da dobije zlatnu boju i bude pečeno s obje strane pa ga izvaditi.

Dodati preostale 3 kašičice maslaca i smanjiti temperaturu na srednju pa dodati šampinjone i ljutiku i pirjati ih 7 – 8 minuta, dok gljive ne omekšaju i dobiju boju. Dodati vino i krčkati dok se tekućina ne redukuje na količinu dovoljnu za 1/4 šoljice (nekoliko kašičica).

Uliti pavlaku za kuhanje i kuhati nekoliko minuta – dok se ne zgusne. Posoliti i pobiberiti po želji pa vratiti teletinu u umak i sve zajedno kratko kuhati – oko minutu – dvije. Poslužiti posipano peršinum uz pire krompir i svježu salatu.