DANAŠNJI MOSTARSKI „UJKO“ BLAŽ SLIŠKOVIĆ NAJRAĐE BI DA SE NE SPOMINJE „VELEŽ“ U KOJEM JE STASAO; ZRINJSKI JE U SRCU!

Vremena su se promijenila. Mostar je podijeljen grad. FK „Velež“ protjeran sa stadiona „Bijeli brijeg“, na kojem se danas šepuri junak sa ovog postera Blaž Slišković. Objavljujemo pismo koje su ovom, nekada slavnom Mostarcu, a danas miljeniku nacionalističkog lobija u hrvatskim redovima zapadne Hercegovine, objavili građani Mostara okupljeni u Udruženju „Mostarski rođeni“. Napisali su mu 2ZBOGOM BAKA, LJUBAV NIJE KOCKA“. Moralno ga ošamarili. Pitanje je da li to Sliškovića i boli jer on izgleda karakter mijenja kao i čarape. Pročitajte pismo bivših Sliškovićevih saigrača, sugrađana i njegovih fanova.

 „Počinjemo naše obraćanje vama sa ovakvim naslovom jer nema smisla da vas oslovljavamo sa nadimkom koji ste zaradili na našim mostarskim ulicama, jer ste se sudeći po vašem zadnjem intervjuu odrekli onog Mostara koji vam ga je dao.

Odrekli ste ga se onog momenta kada ste se upustili u raspravu da li je Velež bošnjački klub ili ne, kao da do sada već svima nije to jasno. Vama kao do juče (još uvijek) legendi našeg Veleža se nije smjelo desiti da u istu rečenicu stavljate ta dva pojma, što je samo po sebi sramotno sa vaše strane pogotovo imajući u vidu posao koji trenutno obavljate.

Što se tiče drugog dijela u kojem tvrdite da volite Velež, ali eto Zrinjski volite više, ne možemo se oteti utisku da je ova izjava jednako humoristična kao vaš pokušaj konverzacije na engleskom jeziku. Simpatije prema klubu koji predstavlja običnog čovjeka, radnika, humanizam, žrtvu i ponos, a u isto vrijeme nešto veće simpatije prema klubu koji uzimajući u obzir naziv HŠK ekskluzivno predstavlja samo jednu etničku grupu i pri tome se ni trunke ne stidi svojih nastupa u Prvenstvu NDH i čiji navijači uz redovno veličanje fašizma ruše spomenilke ovog grada, morate priznati da nema apsolutno nikakvog smisla. Smatramo da nema potrebe za ovakvim izljevima “ljubavi” jer Velež ima i više nego dovoljno onih koji ga istinski vole, a nisu u posljednjim decenijama odustali od onoga što ih je ovaj grad i njihovi roditelji naučili. Upravo tako, ne samo da ste ukaljali svoje ime i prezime, nego ste pljunuli na sve one vrijednosti koje su vas roditelji pokušavali naučiti, a svi znamo koje su to.

Vama kao treneru i klubu na čijoj klupi sjedite i koji volite želimo čestitati naslov državnog šampiona. Sigurni smo da u vašem novom klubu ima dovoljno prostora u vitrinama i za ovaj osvojeni pehar, nakon što su svi Veležovi izbačeni na smeće onog momenta kada su ti koje sada volite odlučili da našeg kluba ne treba više da bude. Od srca vam želimo da svaki sljedeći put kada izađete na teren pod Bijelim Brijegom zamislite sliku sabirnog logora gdje su između ostalog zarobljeni bili i članovi familija onih koji su sa vama nekada dijelili svlačionicu, od strane onih koji su vaš novi voljeni klub opet osnovali i danas za njega navijaju.

Mi kao navijači i simpatizeri okupljeni u UGMR vas molimo da naš klub više ne spominjete u medijskim ili bilo kakvim istupima. Istorija se ne može izbrisati, ali u ovakvim situacijama bilo bi lijepo izbrisati da ste ikada nosili sveti crveni dres.

Želimo vam sve najbolje u privatnom i sportskom životu. Mostar u srcu, Velež do groba.

NA OVOJ SLICI BLAŽ SLIŠKOVIĆ NOSI DRES VELEŽA. SLIKAO SE ZA POSTERE TADAŠNJIH NAJUTJECAJNIJIH SPORTSKIH ČASOPISA “TEMPO” SPORTSKE NOVOSTI…