DANAS ZA RUČAK: PILEĆA JETRICA S MAHUNAMA

Jelo je gotovo za 30-minuta, a veoma je ukusno

POTREBNO JE: 500 g pilećih jetrica, 3 ljutike, 1 kašičica svježe ribanog đumbira, 2 čehne bijelo luka, 1 svježa zelena čili papričica, 5 kašika ulja od kikirikija, 100 g smrznutih mahuna, 1 kašičica sitno mljevenog smeđeg šećera, 1 kašičica aceta balsamica, 1 kašika suhog šerija, 250 g kus kusa ili sviježe zelene salate, limunova korica i sok od 1/2 limuna, 30g maslaca, 1/2 kašičice mljevene čili papričice, sol i svježe mljeveni biber.

Dobro operite pileću jetricu pa je očistite od svih žilica. Dobro ih posušite kuhinjskim papirom. Lagano ih posolite i popaprite. Ljutiku očistite pa narežite na tanke listiće. Očistite i naribajte korjen đumbira, a bijeli luk nasjeckajte na sitno. Iz svježe čili papričice izvadite sjemenke pa je narežite na tanke trakice.

U dubljoj tavi ili woku jako zagrijte par kašika kikirikijeva ulja pa na naglo prepržite ljutiku. Dodajte đumbir, bijeli luk i čili papričicu pa sve dobro promiješajte. Pržite dok ne postane hrskavo pa izvadite rupičastom kašikom i odložite na kuhinjski papir. Na istoj masnoći popržite polovicu pilećih jetrica po nekoliko minuta sa svake strane ili dok ne dobiju lijepu smeđu boju a unutra ostanu sočne.

Izvadite jetrice iz tave, dodajte još malo ulja pa prepržite ostatak pilećih jetrica. Vratite prvi dio jetrica pa ubacite mahune i pržite par minuta. Dodajte na kraju šećer, šeri i aceto balsamico pa pržite još minutu dok se jetrica fino ne oblože slasnim umakom.

U međuvremenu zakuhajte vodu koliko je potrebno za kus-kus pa u nju umješajte kus-kus i pustite da lagano upije vodu. Na kraju dodajte maslac, koricu i sok od polovice limuna i sve lagano promješajte. Umjesto uz kus-kus jetrica možete poslužiti i na posteljici od zelene salate.

Komentari

komentara

error: Content is protected !!