Danas za doručak: UŽIVAJTE UZ MENEMEM

Tradicionalni turski doručak je jednostavno rapsodija ukusa, a već nakon prvog puta poželjećete ga skoro svako jutro na vašoj trpezi

Ovo jelo se jede u Turskoj iz tiganja, a sprema se za cijelu porodicu, a ljudi sa Balkana bi rekli da je ovo zapravo nešto dopunjen recept popularnog vojvođanskog “Bećarca”

Sastojci: puter, jedan ili dva paradajza, čili papričica (može i naša zelena ljuta, ko ne voli ljuto, može običnu svježu papriku), mladi crni i bijeli luk (za mjeru za jednu osobu, treba vam dva struka crnog i jedan bijelog ili kombinacija, kako volite), malo nane, veza korijandera (može i peršun), jaja izvadite ih iz frižidera prije spremanja)

Priprema:
Paradajz očistite od sjemenki i sredine. Isjeckate na kockice. Puter ste istopili, na to stavite paradajz, na srednju temperaturu na ringli.

Najprije propržite, pa dodajte sjeckani čili i sve to pržite kratko. Dodajte mladi luk. Lagano miješajte i pojačajte ringlu za jedan stepen. Po ukusu dodajte biber i so, a kada se uprži dodajte sjeckanu nanu i korijander.

U tavi nema tečnosti i ne brinite da će nešto izgorjeti.

Na spremljenu masu, razbijete jaja. Ko voli može sve to da izmiješa i da praktično dobije omlet. Sa varjačom provlačite između jaja, da se bjelance sjedini sa povrćem. Možete i jedno jaje da ostavite sa žumancetom, a da ovo drugo (ili više) umiješate.

Sklonite sa ringle, poklopite ga da i sa gornje strane žumance se malo „skuha“, ali da ipak bude živkasto. Još jedna varijacija je da, ako volite baš pečeno, tavu stavite u rernu i tako dovršite jelo.