DANAS SE U NEKIM ZEMLJAMA SVIJETA SLAVI – DAN OČEVA; SRETNO ONIMA KOJI SLAVE!

Očev dan se slavi u katoličkim zemljama, uglavnom treće nedjelje u junu ili 19. marta kada slave očevi u Hrvatskoj, Italiji i Lihtenštajnu. Inicijator Dana očeva Sonore Smart je predlagala 5.juni…

 

ocev danMožda su neki naši čitatelji primijetili da je i Google, putem Google Doodlea čestitao Očev dan, praznik koji se u katoličkim zemljama slavi u čast oca i očinstva.

Ovaj praznik se obilježava u 52 države svijeta, ali različitih datuma. U većini zemalja slavi se najčešće treće nedjelje u junu, a u Italiji Hrvatskoj i još nekim zemljama slavi e 19. marta – na blagdan svetog Josipa, Isusova oca.

Prvi Očev dan održan je 19. juna 1910. godine u SAD-u i to na inicijativu Sonore Smart Dodd, kćerke ratnog vojnog veterana Williama Jacksona Smarta iz američkog građanskog rata. Ona je svoga oca posebno poštovala, a nakon što je čula za organiziranje Majčinog dana, osjetila je snažnu potrebu da se jedan dan u godini posveti i očevima. Kao datum proslave tog dana predložila je dan rođenja svoga oca, 5. juna. Taj datum, nažalost, nije usvojen, nego su osvojeni uvedeni neki drugi datumi bliski katoličkoj crkvi.

Bilo kako bilo – ništa ne ispunjava toliko kao biti otac svojoj djeci i ništa ne donosi toliko radosti, ponosa i osjećaja postignuća. Ali, eto u svijetu nema saglasnosti da se izabere jedinstven datum za sve očeve svijeta, bez obzira na vjeru, boju, rasu…