U potrazi ste za brzim, jednostavnim i ukusnim ručkom koji se lako sprema? U nastavku pronađite recept koji će zadovoljiti sve te uvjete
Karfiol je povrće koje spada u porodicu divljeg kupusa. Iznimno je zdrav i sjajan je izvor C vitamina te folne kiseline. Žene ga vole jer se lako priprema – možete ga peći, pohovati, napraviti od njega krem supu ili pire.
Ovo jednostavno i sočno bezmesno jelo može se jesti samostalno, a može biti i prilog.
SASTOJCI ZA ZAPEČENI KARFIOL
1 glavica karfiola
1 jaje
2,5 dl kiselog vrhnja
1 šoljica krušnih mrvica
1 kašika ulja
150 g naribanog sira po želji
sol
biber
PRIPREMA:
1. Očistite glavicu karfiola od listova i razdvojite je na manje cvjetove.
2. U prokuhanu vodu stavite razdvojene cvjetove karfiola i kuhajte oko 15-tak minuta dok ne postanu mekani.
3. Vatrostalnu posudu premažite sa kašikom ulja i posipajte sa dvije kašike krušnih mrvica.
4. Na krušne mrvice rasporedite cvjetove karfiola.
5. U zdjelici pomiješajte kiselo vrhnje, jaje, sir, ostatak krušnih mrvica i začinite sa soli i biberom po želji.
6. Dobivenu smjesu raspodijelite po cvjetovima karfiola u vatrostalnoj posudi.
7. Jelo zapecite u rerni na 200ºC oko 20-25 min.