Dame, prestanite da pravite ove greške i svi će se okretati za vama

Ekspert za etikeciju Džuli Laber-Barnet, osnivačica sidnejske Škole protokola, otkrila je listu trendva zbog kojih izgledate prefinjeno i sofisticirano, kao i one zbog kojih izgledate “jeftino”.

Manikir i pedikir
Sudeći prema ekspertu, dame koje imaju novca i izgledaju prefinjeno nikada ne lakiraju nokte u upadljive boje. Umjesto toga, njeguju prirodan izgled noktiju, a naravno, i koža oko noktiju je savršeno sređena i njegovana.

– Predugi, špicasti nokti, nokti ofarbani u jarke boje, iskrzan lak, pretjerano dekorisani nokti kristalima ili 3D ukrasima – sve to trebalo bi da izbjegavate po svaku cijenu, ako želite da izgledate prefinjeno – kaže Lamber-Barnet.

Suha koža ruku i izgrickani nokti takođe ne izgledaju lijepo niti prefinjeno, a isto važi i za ispucalu kožu peta i zapostavljene nokte na nogama.

Šminka
Prirodan izgled, odnosno šminka koja se maltene ne vidi na licu, to je ono što čini da izgledate prefinjeno – neka vam Megan Markl ili Margo Robi budu inspiracija.

– Bez obzira na to koliko šminke nosite, od ključne je važnosti da pogodite nijansu pudera, korektora i bronzera, da ne biste izgledali jeftino – kaže ekspert, dodajući da pretjerana šminka nikada nije savjet.

Ona takođe savjetuje da jedan isti proizvod za šminkanje ne koristite godinama.

– Baš kao i kada je riječ o frizuri, važno je da mijenjate i šminku i da probate različite kozmetičke proizvode (prema preporuci kozmetičara) kako biste izgledali svježe i mladoliko.

Iako je to sada veoma popularno, pretjerano velike ekstenzije trepavica učiniće da izgledate “jeftino”, a isto važi za pretjerano iscrtane obrve i iscrtavanje linije olovkom izvan ivice usana.

Kosa
Bujne lokne koje izgledaju prirodno su “zaštitni znak” bogatih i poznatih – pomislite samo na frizuru Kejt Midlton.

Sa druge strane, ispucali krajevi i suha kosa su “crvene zastavice” ako želite da izgledate sofisticirano. Nikako ne bi trebalo sebi ni da dopustite veliki izrastak, ako se farbate.

Ekspert za etikeciju Ana Mason savjetuje ženama da posebno brinu o kosi ako žele da budu prefinjene, i da se drže podalje od previše svijetlih nijansi kose. Ona savjetuje i da kosa i obrve budu što približnije nijanse jer “ne izgleda dobro” kada se ofarbate u svijetlo plavo, a imate crne obrve.

Ekspert ističe i da su gumene gumice za kosu takođe stvar koja će “pojeftiniti” vaš izgled.

– Nošenje iste frizure godinama takođe nije preporučljivo jer bi trebalo s vremena na vrijeme da osvježite izgled nekom promjenom.

Lamber-Barnet kaže da ne izgleda lijepo ni kada starije žene imaju predugu kosu i uopšte, kada frizura ne ide uz godine osobe koja je nosi.

Koža
Kada je riječ o koži, preterano taman tan (koji nije prirodno taman), fleke od sunčanja ili nanošenja kreme za samopotamnjivanje takođe ostavljaju loš utisak.

Lamber-Barnet savjetuje da izbjegavate uvećanje bilo kog dijela tijela, a umjesto toga predlaže da vodite računa o zubima, kako bi vam “biseri” duže ostali bijeli.