Dam zaljubljenih kuca na vrata: Marketinški trik za budale

Piše: dr. Vahida Djedović, psihoterapeut

odsjeti me što to bješe ljubav i bar na tren biti zaljubljen… Uskoro će Valentinovo. Dan zaljubljenih. A ljubav i zaljubljenost, dvije su potpuno različite kategorije ljudskog stanja koje se vezuju za drugu osobu.

Dosta filmova je snimljeno sa ovom tematikom, ali koliko se zaljubljenost razlikuje od ljubavi, možda najbolje objašnjava film „Meet Joe Black“. Predivni Brad Pitt, kao protagonist, predstavlja se kao Smrt i zaljubljuje u kćerku medijskog moćnika i milionera po kojeg je došao.

U svojoj zaljubljenosti odlučuje da je povede sa sobom, ali njen otac mu održi lekciju i kaže neka joj objasni ko je, zapravo, On! Jer ona ne zna ništa o njemu, a također je zaljubljena u njega. (A ko ne bi bio!?) Na kraju, Joe ipak nauči da je zaljubljenost ono što je oduvijek i znao.

Uzimanje. A da je ljubav čisto davanje. Sam film govori o ljudskoj konačnosti, a i o tome kako je zaljubljenost konačna, a ljubav beskonačna. I kako ljubav pobjeđuje čak i samu smrt. Za razliku od ljubavi, zaljubljenost je čista sebičnost; za razliku od ljubavi, zaljubljenost je čista iluzija; za razliku od ljubavi, zaljubljenost je čisto gubljenje vremena… Ljubav daje smisao životu, a zaljubljenost zaboravlja na život.

Ljubav je duboka, zaljubljenost je površna. Ljubav traje dugo, a zaljubljenost je kratkog vijeka. Što bi rek'o Dino: Ljubav je kad sve o tebi znam i sve što znam ti opraštam. Ljubav je kad sve o tebi znam, a da te volim nastavljam. I na kraju: Ljubav nema svoj dan, jer svaki dan je dan ljubavi, a zaljubljenost se obilježava jednim danom u februaru, najkraćim mjesecom u godini. (Koliko zaljubljenost i traje.)

Zato vam ne mogu čestitati Dan zaljubljenih. To je samo marketinški trik za budale. Ja vam čestitam svaki dan u kojem date dio sebe, bez ikakvog očekivanja zauzvrat. Na takav način širite granice vlastitih mogućnosti, rastete i volite i, samo takva ljubav je svrha i smisao postojanja. Prema tome, neka vam je sretan svaki dan u kojem istinski postojite.

Valentine's Day