DA PAS NIJE „UPOZORAVAO“ DJEČAK BI MOŽDA OSTAO SLIJEP!

Mjesecima je kućni ljubimac u porodici Cannon njušio i lizao područje oko dječakovog desnog oka. Kada su roditelji odveli Marka kod oftamologa tek tada je sve bilo jasno – pas je prvi uočio astigmatizam!

cuko i djecak unuztraOdavno je poznato da psi mogu nanjušiti rak, a kako se čini sada mogu i osjetiti kada osoba ima probleme sa vidom. Roditelji dječaka sa oštećenim vidom vjeruju da je njihov pas Alfie spasio dječaka od slijepila – tako što im je pokazao da ima ozbiljan zdravstveni problem sa očima.

Petogodišnji Mark Cannon i njegov pas su uvijek bili nerazdvojni ali mu roditelji nisu mogli saznati zbog čega je pas uvijek hodao sa Markove desne strane. Mjesecima je njihov kućni ljubimac njušio ili lizao područje oko dječakovog desnog oka. Upravo to neobično ponašanje psa, bilo je povod da njegovi roditelji zatraže pomoć očnog ljekara. Sina su odveli kod oftamologa koji mu je dijagnosticirao astigmatizam u desnom oku. To znači da je Mark skoro bio slijep na to oko.

Oftamolozi su rekli Markovoj porodici da im je sin mogao potpuno oslijepiti da nisu na vrijeme otkrili bolest.

-Alfie je veoma zaštitnički nastrojen prema dječaku i redovno ga je čekao ispred bolnice nakon svakog pregleda, jednostavno su nerazdvojni- kaže Markova majka. (D.K.)