Da na onaj svijet ne odemo željni ničega: OVO JE LISTA STVARI KOJE BI TREBALI URTADITI PRIJE SMRTI

Ako ste gledali film “Bucket list” sa Morganom Frimanom i Džekom Nikolsonom, onda se sjećate same radnje filma. Dvojica smrtno bolesnih ljudi bježe iz bolnice sa listom šta sve žele da urade prije smrti. Tako su oni željeli da se istetoviraju, iskoče iz aviona padobranom, da svjedoče nečemu zaista maestralnom, kao i niz drugih stvari.

Zašto da čekate sam kraj svog života, pa da počnete da živite? Šta mislite o tome da počnete da pišete svoju listu želja, odnosno da napravite popis stvari koje želite da učinite dok ste još na ovom svijetu? Ovakva jedna lista je i svojevrsna motivacija u tome da bi, bez obzira na vašu trenutnu životnu starost, trebalo da slijedite svoje snove, što će vas učiniti neizmjerno ispunjenima.

Vaše želje mogu uključivati mjesta koja ste oduvijek željeli da posjetite, vještine koje želite naučiti, stvari koje želite da posjedujete ili bilo šta drugo što je vama važno. Životne ciljeve i želje obično držimo negdje u malom mozgu, ali kako bi ih i ostvarili, stručnjaci savjetuju da ih stavimo na papir. Kada su nam ciljevi na tako neki način opipljivi veća je šansa i da ćemo prionuti na posao.

Pravljenje liste želja je jednostavno. Samo bi trebalo da odvojite neko vrijeme za sebe, mirno mjesto i onda počnite da maštate. Pokušajte da se sjetite koji su to bili vaši snovi kad ste bili dijete i razmislite da li su vam i dalje važni. Razmislite šta je to što vi i samo vi zaista želite, a ne o tome šta je društveno nametnuto. U nastavku, pročitajte nekoliko ideja, pa ako vam je nešto od napisanog interesantno, zabilježite ih na svoju listu želja.

Provedite minimum jednu sedmicu u divljini – sami
Da, divljina možda zvuči kao strašno, opasno i prilično usamljeno mjesto, ali samo tako zvuči, a vama je potrebna. Treba negdje da otputujete sami, bez društva, u netaknutu prirodu gdje nema signala ni za internet, ni za mobilni i gdje možete samo da leškarite, šetate, meditirate.

Idite u divljinu jer tamo nije bitno koliko ko ima novca, gdje radi, koliko prijatelja ima na društvenim mrežama i slično. Idite, jer realno kada ste posljednji put bili sami negdje i potpuno isključeni iz svega? Priroda je savršeno mjesto za resetovanje i duboko poniranje u sopstvene želje i ciljeve.

Skočite padobranom iz aviona
Neke stvari su samo da ih probate jednom, jer iziskuju nevjerovatno samopouzdanje i spremnost, kako fizičku tako i psihičku, ali kada ih probate željećete ponovo. Skok padobranom je upravo to, jer tu vam je adrenalin na vrhuncu.

Pucajte u svog neprijatelja
Naravno, ne bukvalno, već lijepo odštampajte u prirodnoj veličini onu jednu osobu koja vam je zagorčavala život ili neku osobu koja vam tako ide na živce i gađajte je strijelom! Hajte, molim vas, pa sigurno ste toliko puta to poželjeli.

Plivajte goli u okeanu, moru, jezeru
Iako vjerujemo da će većina vas odmah precrtati ovu ideju, vjerujte ovo predstavlja pravo uživanje! Zato, ukoliko se nađete na nekom otvorenom moru, daleko od mase, skinite kupaći i zaronite. Vidjećete, nema boljeg osjećaja, osim možda prethodne stavke.

Ubijte svoj ego
E ovo je vještina, ali savladiva. U nekom trenutku će doći situacija kada ćete morati da progutate svoj ponos, pa vi onda fino zažmurite i prećutite. Tako je, ne mora uvijek vaša da bude posljednja, niti prva, niti ste vi uvijek u pravu, niti će se desiti smak svijeta ako ne bude po vašem.

Naučite da plešete rumbu i to na Kubi
Pa i gdje bi inače? A na Kubi duh jednog naroda onoliki, rum odličan, muzika fantazija. Ma, samo idite.
Prestanite da kupujete brzu hranu i odeću. Dosta je. Šta ste do sada kupovali, kupovali ste. Vrijeme je da investirate u kvalitetne komade i zdravu hranu.

Osvojite neki planinski vrh
Kilimandžaro, Crni vrh ili Mont Everest, svejedno! Jer, kada osvojite neki planinski vrh, postaćete potpuno druga osoba!

Prestanite da se izvinjavate zbog nemanja djece, Ili zbog toga što niste u braku, ili zbog toga što ste gej ili…
Kada ste ispisali sve što vam je od želja palo na pamet i ako ste poželjeli nešto od prethodno napisanog, pokušajte da ih ubacite u nekakav vremenski okvir. Ostvarivanje skorijih ciljeva daće vam motivaciju da ostvarite i one koje ste zacrtali za dalju budućnost.

Što god se našlo na vašoj listi želja, vjerujte u sebe, čak i ako ste totalno drugačiji od drugih. Hrabro donesite svoje odluke, krenite u akciju i živite svaki dan punim plućima.

 

error: Content is protected !!