DA LI ZNATE ZAŠTO SMO BOLESNI: Kako i zbog čega se razbolimo?

 

Piše: Nedžad Ganija, pčelar i apiterapeut iz Breze

Šta je bolest ?
Bolest je reakcija, naprezanje tijela, odnosno njegovih pojedinih organa na nešto strano, nešto što tu ne pripada.

Postoji samo jedan uzrok bolesti – trovanje, i samo jedan način liječenja – odstranjivanje otrova. Trovanje se dijeli i manifestuje na mnogo načina ali mi ćemo se za vid vašeg boljeg shvatanja problema zadržati na prvobitnoj temi.

Šta je dijagnoza ?
Dijagnoza je lociranje mjesta na kome se određeni dio tijela bori protiv otrova.

Šta su otrovi u organizmu?
Na ovo pitanje slijedi veoma jednostavan odgovor – sve što nije hrana, a tijelo kao takvo prepozna i odstranjuje naziva se otrovom.

Kome prijeti bolest, odnosno ko su osobe koje su u potenijalnoj opasnosti da obole od neke bolesti?
Svi koji jedu brzu, prženu, začinjenu hranu, kao i osobe pod stresom spadaju u potencijalne oboljele od neke bolesti i samo je pitanje vremena kada će se ona javiti.

Bakterije

Veoma često slušamo o bakterijama i virusima. Bakterije nisu ništa novo ni strano, one žive u našem organizmu, čak šta više, da nema bakterija ne bi bilo ni čovjeka. Čovjek kao i sve oko nas, mrtvo i živo, sačinjeno je od bakterija. Na planeti ima toliko vrsta bakterija da ih je jednostavno nemoguće prebrojati, ali samo jedan mali dio njih su štetne, dok sve ostale obavljaju veoma važne i složene procese bez kojih mnogo što – šta ne bi postojalo. Ove bakterije, koje čine dobre stvari nazivamo gram pozitivne, dok ove kojih ima manje, i koje čine loše stvari nazivamo gram negativne bakterije.

Povezani članci: Nedžad Ganija, pčelar i apiterapeut iz Breze pravi meleme, tinkure i preparate za zdrav i dugovječan život: PRIRODNA APOTEKA ZA LIJEČENJE SRCA, ARTRITISA, KOŽE, RAKA, ANOREKSIJE, GOJAZNOSTI, KRVNE SLIKE, NERVOZE….

Kada odete ljekaru, on vam iz nekog razloga propiše antibiotik. Treba da znate da sa njim ne uništavate samo loše, gram negativne bakterije, već on uništava sve bakterije do kojih uspije doći, s jednom razlikom – gram negativne bakterije imaju sposobnost da s vremenom postanu otporne na antibiotik, tako da on tada djeluje i uništava samo gram pozitivne bakterije. Ovakvo stanje takođe nazivamo trovanje i ono za posljedicu ima veoma štetan učinak, za primjer navodimo kromovu bolest.

Hrana kao osnova zdravlja

Samo organski uzgojena, zdrava hrana bi trebalo da bude jedini jelovnik svakog razumnog čovjeka.
Pa čak i životinje, mada nemaju razum, znaju šta je za njih zdravo.
Divljač, mesožderi na primjer, nemaju problem sa holesterolom jer jedu sirovu hranu, koja se netaloži. Veoma je interesantno pomenuti i razliku između mesoždera i biljojeda – mesožderi, kada im se približite, imaju specifičan miris, smrad dok kod biljojeda to nije slučaj. Zašto smo vam ovo naveli? Upravo iz razloga što čovjek u svojim ustima, vilici nema zube očnjake kao što je to primjer kod mesoždera, što nas navodi na razmišljanje da li mi uopšte treba da jedemo meso. U prilog tome ide i činjenica da nakon vršenja velike nužde, a ako smo imali obrok od mesa, iza nas se širi veoma neugodan miris, smrad što nije slučaj kada za obrok imamo proizvode biljnog porijekla.

Još jedan interesantan podatak, skoro svi veliki umovi o kojima smo čuli, Ajnštajn, Da Vinći, Tesla, Aristotel, Gandi, Platon, Sokra, Pitagora i mnogi drugi, su bili vegetarijanci. Naravno, ne želimo da kažemo kako ne treba da jedete meso i mesne prerađevine, ali prema gore priloženom je očito da to trebate činiti u veoma malim količinama i ne više od jedan puta sedmično, pa ćak i rijeđe. Kao i kod svega ostalog, tako i u mesu postoje odeđene tvari koje našem organizmu su prijeko potrebne ali u veoma malim količinama.

Prejedanje i nezdrava ishrana najvećim dijelom su uzročnici lošeg zdravstvenog stanja čovjeka. Živeći tako čitav život, i od malena naučeni da se nezdravo hranimo kad-tad se razbolimo. Tek tada osjetimo potrebu da nešto promijenimo ali opet činimo grešku. Djelimično, počinjemo voditi računa o ishrani (obično na lječnikovo upozorenje i savjet), pa tako smatramo da će nam koja kašikica meda riješiti problem. Pazite, dakle, čitav život živimo nezdravo i očekujemo pomoč od malo meda. Nelogično i ironično, složit ćete se s nama. Po uzrećici “davljenik se za slamku hvata”, prihvatamo na kraju sve što nam se kaže, ali da li će to tada imati efekta…veoma je upitno.

Visok pritisak, holesterol, loša krvna slika, dijabetis….

Pošto ne možemo u jednom tekstu sve opisati, a za vid buđenja vaše svijesti po pitanju očuvanja zdravlja, za primjer čemo uzeti jetru.

Jetra obavlja preko 300 vitalnih funkcija za ljudski organizam. Osnovna funkcija joj je filtriranje ili pročiščavanje prije nego štetne tvari (toksini) uđu u organizam. Kada se ona prezasiti, obično prejedanjem, postaje masna i počinje da propušta te štetne tvari i masnoče koje dospijevaju u pankreas (gušterača).

Tada se pankreas veoma brzo zatruje, zamasti, i nije u stanju da lući inzulin što za posljedicu ima dijabetis. Kada te štetne tvari, masnoće prodru u krvotok dolazi do njihovog ljepljenja za stijenke krvnih sudova što dovodi do povišenog krvnog pritiska i uvečanog holesterola i triglicerida. Ako na sve to gledamo dalje nije teško zaključiti šta nam dalje slijedi.

Jetru smo uzeli za primjer jer se veoma slikovito može opisati sam tok nastanka i širenja bolesti mada je bitno napomenuti da, skoro pa svaka bolest koja se manifestuje u ljudskom organizmu potiče iz crijeva. Da li vam se onda čini logičnim da je loša ishrana glavni uzrok skoro svakog oboljenja.

Vodite računa o svom zdravlju dok ste zdravi

(aura.ba)