DA LI ZNATE ŠTA STALNO GLEDANJE U EKRAN ČINI VAŠEM TIJELU I MOZGU?

Često gledate u ekran? Pogledajte što to zapravo čini vašem mozgu i tijelu.

Ako ste jedan od onih koji zarađuju za život sjedeći u uredu ispred nekakvog ekrana, najnovija studija University of California u Los Angelesu bi vas mogla možda neugodno iznenaditi, prenosi Geek.

Iako je već svojevrsna javna tajna da svakodnevno sjedenje pred ekranom u trajanju od više sati nije pretjerano dobro za zdravlje, studija koju je objavio Plos pokazala je kako sjedilački način života utječe na debljinu sljepoočnog moždanog režnja, a taj režanj je odgovoran za pamćenje.

Naime, u studiji koja je provedena nad 35 ljudi u dobi od 45 do 65 godina, kod osoba koje su provodile više sati dnevno pred ekranom tjedan dana prije istraživanja, primijećena je tanja struktura režnja.

Iako naučnici nisu mogli potpuno potvrditi kako je upravo to razlog tanje strukture, u zaključku su naveli da neaktivni način života može dovesti do demencije i kognitivnog pada u kasnijoj dobi, a zato što je neaktivnost već povezana s bolestima srca, rakom debelog crijeva i dijabetesom.

Naučnici zato poručuju svima kako bi se trebali što više tjelesno aktivirati ako žele smanjiti šansu od gore navedenih bolesti te navode da je aktivnost najbolji preventivni lijek za Alzheimerovu bolest.

Još nešto je strahovito bitno. Kad smo zadubljeni u na ekranu trepćemo 5-7 puta manje, što čini da se stvara bitno manje suza, stoga mogu se iskusiti poprilične smetnje peckanja, crvenila i osjećaja suhoće. Također, neprestano dugo gledanje u ekran na udaljenosti od 30 do 60 cm ne dozvoljava oku mijenjanje fokusa gledanja, što nije baš prirodno stanje.

Kako si možemo pomoći? Pokušajte svjesno svakih 50-tak minuta ustati, prošetati i usmjeriti pogled kroz prozor u daljinu, po mogućnosti u prirodu.