Da li znate šta se nalazi u tigrovoj masti?

Sigurno nadaleko možete da prepoznate njen žestok miris koji u trenutku pročišćava sinuse. Ali, da li znate šta se u njoj nalazi?

Tigrova mast, klasični balzam protiv bolova, prvi je napravio jedan kineski travar davne 1870. Komercijalizovali su ga njegovi sinovi i od tad se prodaje širom svijeta.

Tigrova mast obećava ublažavanje bola, a s tim se slažu i mnogi profesionalni sportisti, jer energična masaža bolnog mjesta ovim balzamom zaista pomaže, naročito kod modrica i sličnih uboja, prenosi b92.

Za razliku od lijekova koji se uzimaju oralno, poput brufena i aspirina, tigrova mast ne napada izvor bola, nego blago toplim i hladnim osjećajem na koži “maskira” bol i zavarava mozak. Drugim riječima, upotrebom ovog balzama, zbunićete svoje nervne završetke, ali ne i ukloniti sam bol.

Ovo su sastojci koji joj daju ta moćna svojstva:

Kamfor

Jedan od glavna dva aktivna sastojka tigrove masti smanjuje bol aktiviranjem senzora za temperaturu u vašoj koži i čini da osjećate hlađenje. Pošto nervni sistem može da se nosi samo s jednom informacijom na jednom mejstu, tijelo se fokusira na hladnoću, umjesto na bol.

Mentol

Drugi aktivni činilac, mentol, zapravo je alkohol izvučen iz ulja mente. Poput kamfora, pokreće receptore za hladnoću, usporava krvotok i smanjuje otok, baš kao hladan oblog. Pošto ulazi u interakciju sa drugim receptorima opoida, mentol ima i stvarna analgetska svojstva, umjesto da samo maskira bol.

Dementolirano ulje nane

Iako je nusproizvod procesa ekstrakcije mentola, ovaj sastojak i dalje sadrži manje količine alkohola, ali je jeftiniji u ovom obliku. Takođe, 26 odsto ovog ulja čini menton (mentol sa dva atoma vodonika manje), koji pomaže da drugi sastojci prodru u kožu.

Ulja mirte, kineskog cimeta i karanfilića

I ovi sastojci su neurološki “mađioničari”. Ova ulja simuliraju toplotu, ali i hladnoću.

Parafin petrolatum

Nosilac svih sastojaka je mješavina parafina i vazelina. Ovo su derivati sirove nafte sačinjeni od lanaca ugljenika i vodonika. Molekuli parafina se drže zajedno i ostaju čvršći na sobnoj temperaturi, dok se vazelin lakše razmazuje. Zajedno čine polučvrstu masu koja se omekšava na tjelesnoj temperaturi i pruža preko potrebno olakšanje. (NN)