Da li znate šta morate jesti svakoga dana? Riječ je o samo tri vrste namirnica…

Američki stručnjaci objavili su smjernice u kojima je navedeno da postoji tri glavne vrste prehrambenih namirnica na koje bi se svi trebali usrerediti kako bi svakodnevno imali hranljiv i zdrav obrok.

Žitarice

Ishrana mora da sadrž i ugljenehidrate, a žitarice su ih pune! Osim toga, žitarice su bogate vlaknima zbog čega ćete se duže osjećati sitima. U svoju ishranu možete uključiti tamni pirinač, kokice, zobenu kašu i tjesteninu od cijele pšenice.

Mliječni proizvodi

Oni su dodatni izvori proteina i masti, a treba ih konzumirati u umjerenim količinama. Najbolji mliječni proizvodi uključuju mlijeko, jogurt, kefir, sir i sojino mlijeko.

Povrće

Ono može biti dio vašeg priloga uz ručak, a pri tome nećete unijeti previše kalorija. Postoji pet različitih grupa povrća. Tamno zeleno povrće su brokoli, zelje, spanać, crveno i narandžasto povrće su šargarepa, crvena paprika, paradajz. U mahunarke spadaju grašak pasulj, grašak, leća i skrobno povrće čine bijeli krompir, kukuruz, zeleni grašak i posljednje, pečurke, tikva, zelena salata.

error: Content is protected !!