Da li su zidine zamka u Monacu proklete? Tamna strana života Grejs Keli

 Kada se Grejs Keli u aprilu 1956. godine iskrcala sa broda na tlo mondenske kneževine Minako i udajom za princa Rainera postala princeza Gracija od Monaka, svjetska štampa se utrkivala tekstovima o savremenoj bajci.

Američka glumica Grejs Keli bila je na vrhuncu slave i slovila je za najljepšu ženu na svijketu kada je upoznala atraktivnog monaškog vladara Rainera, jednog od tada najpoželjnijih neženja. Sudbinski susret lijepe glumice Grejs Keli i bogatog aristokrate Rainera zbio se u Nici gdje je plavokosa Amerikanka snimala film. Ubrzo se pred brojnim svjetskim objektivima i kamerama u minijaturnoj kneževini slavilo pompezno vjenčanje, a zanosna Grejs je postala miljenica svjetskog jet-seta.

Princeza u zlatnom kavezu

Bračnu idilu krunisalo je i troje djece, najstarija je Karolina, potom se rodio sin Albert i na koncu tatina ljubimica Stefani. Svijet su obliazile slike sretnih i bogatih roditelja, kako se sa djecom igraju u hladovini dvorca u Monaku. Grejs se trudila da bude savršena majka i supruga, a Reiner je činio sve da očuva sklad u porodici. Dok je još bila živa, zvali su je „princeza u zlatnom kavezu“, a jedna od najljepših žena kinematografije svojom pojavom i talentom unijela je glamur u staru evropsku dinastiju.

Točak sudbine se okrenuo 14. septembra 1982. i , kao da je baš tog dana, nesretni usud uselio u zamak u Monaku. Kobnog dana u saobraćajnoj nesreći u 52-oj godini poginula je Grejs Keli, a njena mlađa kćerka Stefani teško je povrijeđena. Reiner, skrhan bnolom za voljenom ženom, teško se nosio sa glasinama o zavjeri, naručenom ubistvu, sabotaži na automobilu, pa sve do verzije da je upravo Stefani sjedila za volanom, iako još uvijek nije imala položen vozački ispit.

Prema zvaničnom izvještaju Grejs je za volanom pretrpjela moždani udar, te je izgubila kontrolu nad vozilom što je uzrokovalo pad njenog automobila u provaliju duboku 40 metara i na koncu princezinu smrt. Odmah po objavljivanju ovog izvještaja pojavile su se sumnje u njegovu istinitost, jer skeptici ističu da je brzina vozila bila umjerena, a put od je bio pogodan za vožnju. Jedan od onih koji je najglasnije negodovao protiv izvještaja bio je princezin brat Džon Keli.

Pobuna na dvoru

Njena smrt i danas golica maštu ne samo obošavaoca več i pristalica teorije zavjere koji tvrde da zidine zamka u Monaku kriju mračnu tajnu. Pitanje koje se najčešće postavlja je da li je Grejs u ovoj kneževini ikada bila sretna. Oni najbliži pokojnoj princezi, godinama nakon njene smrti su tvrdili da se je Grejs, pritisnuta dosadom, očajnički željela da se vrati snimanju filmova, što joj je Rainer zabranjivao i oko čega us često između njih izbijale žestoke svađe.

Ubrzo nakon vjenčanja, Reiner je zabranio prikazivanje njenih filmova u Monaku, a zanimljovo je da ta zabrana još uvijek traje. Stvari su se dodatno zakomplikovale kada je slavni Alfred Hičkok 1964. godine svojoj muzi ponudio novu ulogu. Grejs je ovo vidjela kao priliku da se vrati onone što najviše voli i iščupa iz posesivnih kandži svoga muža, međutim Hičkokova ponuda je izazvala Rainerov bijes nakon čega je na dvoru izbila prava poubuna, a svalni režiser je protjeran iz kneževine.

Kako bi ubila dosadu, Grejs je počela da proučava astrologiju i tajna društva, a bliski izvori navode da je bila i sljedbenica rozenkrojcerea. Vrijeme je prolazilo, a krajem sedamdesetih godina princezu sa mužem nije vezivalo ništa osim djece.

Filmska nesreća

Iako je često govorila da ne voli automobile, Grejs je tog kobnog 13. septembra 1982. godine sjela u svoj bijeli kabriolet sa sedamnaestogodišnjom kćerkom Stefani. Vijugavim putem uz more, vraćale su se iz Francuske u Monako.

Na jednoj krivini, na istom mjestu gdje je snimljena scena piknika iz njenog klasika “Drž’te lopova”, Grejs je iznenada potresao moždani udar. Izgubila je kontrolu nad vozilom, kabriolet je sletio u duboku provaliju, prevrnuvši se nekoliko puta.

Bila je to filmski spektakularna nesreća, istovremeno i tragedija i čudo, jer, dok je Grejs izdisala pod tonom smrskanog čelika, Stefani je ispala iz automobila i ostala živa. To je zvanična verzija, i koju ni danas mnogi ne vjeruju.

Teoretičari zavjera još uvijek smatraju da je princezu uklonilo tajno društvo kojem je pripadala, ili možda misteriozna Loža P2, dok drugi vjeruju da je za volanom, u stvari, bila njena maloljetna kćerka. Kolale su i verzije da je bila žrtva mafijaškog klana koji je hteo da se osveti Grimaldijevima.
Princeza se nakon nesreće nije budila iz kome, a u životu su je održavali samo aparati. Nemoćan da posmatra ljepoticu u strašnim mukama, Rainer je naredio doktorima da 14. septembra prekinu agoniju. Nepunih mjesec dana prije njenog 53. rođendana, posljednju poštu su joj odale mnoge ugledne ličnosti iz svijeta umjetnosti i pripadnici evropskih dvorova, a kneževina Monako bila je zaustavljena u vremenu i prostoru.

Sve ove priče su princezinoj nesreći i depresiji na dvoru su bezbroj puta demantovali pripadnici kraljevske porodice, ali jasno je da će smrt Grejs Keli ostati mit o kojem će se raspredati najrazličitije priče, baš kao što je slučaj sa ubistvom američkog predsjednika Kenedija ili pogibijom engleske princeze Dajane.