Da li su veze i brak gubitak slobode?

Ljubav nije rad u kojem se od dvoje pravi jedan, već proces u toku kojeg osoba koja voli samo osvaja sebe preko te druge ličnosti, kažu psihoanalitičari. Par postoji samo ako te osobe i dalje postoje kao individue.

Kada se zaljubimo, “ja” uglavnom prerasta u “mi”. Ali francuski psihoanalitičar Martin Tejak smatra da par može da postoji samo ako te dvije osobe i dalje postoje kao individue.

– U protivnom, tu nema sreće – tvrdi Tejak.

Međutim, taj princip uglavnom nije razumljiv ljudima, jer zbog manjka samopoštovanja osjećaju strah da neće biti voljeni ako se do kraja predaju drugom. Zbog toga su u stanju da žrtvuju svu svoju slobodu, ličnost i navike, samo da ne bi ostali sami. I njegov kolega Žan-Pjer Vinter opominje da ljubav nije rad u kojem se od dvoje pravi jedan, već proces u toku kojeg osoba koja voli samo osvaja sebe preko te druge ličnosti.

– Čim dođemo u situaciju da sa nekim moramo da pregovaramo o nečemu, pravimo previše kompromisa koji nam ne prijaju, gubimo dio svoje slobode. Naučeni smo da voljeti znači imati prava nad partnerom i smatrati da je normalno da on ima prava nad nama – kaže Vinter.