Da li su ovi mitovi o muškarcima istiniti?

Nekom muškarcu je izazov da radi na vlastitom usavršavanju, drugom da zadovolji svoju partnericu, trećem da skoči sa Starog Mosta. Dakle, u odnosu na vlastite interese i potrebe biramo one aktivnosti koje će nas usrećiti, a pošto svaki muškarac ima set individualnih potreba, ne možemo reći da svaki želi isto. Evo, još nekoliko tvrdnji o muškarcima iz ugla jedne dame:
1. Svi muškarci su dobri vozači
Muškarci važe za puno sposobniji spol za volanom, i nemoguće je pronaći muškarca koji nije dobar vozač. Da li je to baš tako? Profesionalni vozači su uglavnom muškog roda, prve igračke dječaka su upravo autići i ostala vozila. Negdje je i kada odrastu vrlo često njihova “igračka” ono čime se mogu pohvaliti. Sve nas ovo nekako navodi na zaključak da su muškarci “rođeni za volanom”.

A šta kaže nauka?
Muškarci se bolje orijentišu u prostoru od žena, te da imaju brže reflekse. Da, muškarci su možda “genetski” predodređeni da budu sposobni vozači. Okruženje ih u tome podupire na sve moguće načine.
A kakvu ulogu u tome ima ličnost?


Muškarci koji od malena maštaju o svom prvom četverotočkašu i jednostavno uživaju u dugim vožnjama, zasigurno su fantastični vozači. Sa druge strane, oni muškarci koji u tome ne pronalaze satisfakciju jer ih vožnja apsolutno ne zanima, definitivno se neće moći pohvaliti svojim vozačkim sposobnostima. Oni uporno prave greške koje im stvaraju nervozu i umanjuju šanse da će i kada uživati dok voze. Vožnja nije njihova “šoljica čaja” i u tom slučaju je i bolje da je izbjegavaju i jednostavno piju iz druge šoljice, jer ipak, nisu svi muškarci savršeni vozači.

2. Vole rizik i izazove
Muškarci su oduvijek okarakterisani kao jači spol, a pri tom se misli na fizičku snagu. Šta je sa psihičkom? Postavlja se pitanje da li muškarci lakše podnose teže životne izazove i da li se češće upuštaju u rizične aktivnosti kao što su bungee jumping, kockanje, brza vožnja i slično. Muškarci se definitivno predstavljaju kao manje osjećajni.

Prilikom ove tvrdnje valja izbjeći generalizaciju, jer postoje i oni koji itekako vole iskazivati svoje emocije. To što oni rade tipično “muške” stvari kojih se većina žena plaši, ne znači da emocije nisu prisutne. Možda su u pravo neki od ovih rizičnih aktivnosti obrambeni mehanizmi koje koriste kada im se u životu dogode teške situacije.

Drugo objašnjenje je jednostavno potreba za adrenalinom. Kada uzmemo u obzir činjenicu da postoje muškarci koji se nikada u životu nisu ni potukli, onda je jasno, da nisu svi na toj “divljoj” strani.

Nekom muškarcu je izazov da radi na vlastitom usavršavanju, drugom da zadovolji svoju partnericu, trećem da skoči sa Starog Mosta. Dakle, u odnosu na vlastite interese i potrebe biramo one aktivnosti koje će nas usrećiti, a pošto svaki muškarac ima set individualnih potreba, ne možemo reći da svaki želi isto. Da, većina muškaraca voli rizik kada je riječ o zabavi, ali i njima potrebna sigurnost, pažnja i sve što tipično pripisujemo isključivo ženama.

3. Ne znaju obavljati kućanske poslove
Dok je jedan od velikih mitova da muškarci ne znaju kuhati, razbijen uslijed pojave sve većeg broja muških profesionalnih kuhara, kao što je Jamie Oliver, ipak, neki drugi kućanski poslovi su i dalje upitni.

Za muškarce koji žive sami neminovno je da nauče peglati, prati veš, usisavati i brisati prašinu, jer to obično nema ko drugi raditi za njih, a u kojoj mjeri će se time baviti zavisi od individualnih higijenskih navika.

Ako svaku od ovih radnji ponaosob podijelimo u nekoliko manjih koraka, shvatitćemo da su toliko jednostavne, da ih čak i dijete možeo bavljati. Dakle, kada idući put čujete rečenicu “Ne zna on to, on je muško”, imajte na umu da se ne radi o komplikovanim procedurama za koje je potreban talenat, a kamoli osobine uslovljene spolom.

U slučaju da žive sa ženom, muškarci većinu tog posla prepuštaju njoj, osim u slučaju kada su poprirodi čistunci i imaju potrebu da sami stave stvari pod konac. Naravno, postoje I oni parovi koji ravnomjerno dijele kućanske obaveze, što vrlo pozitivno utječe na kvalitet bračnog odnosa i stoga je veoma preporučljivo.

Dakle, nije upitno da li muškarci mogu obavljati kućanske poslove već da li žele.