DA LI SU ČUVENU ELSU KARAHODŽIĆ „UBILI“ VISOČKI I KAKANJSKI DERVIŠI!?

Priča se da je Elsa punih pet godina vodila duhovnih rat protiv trojice “derviša” iz okoline Visokog i Kaknja. Smatrali su je vješticom i “sihirbazušom”, a ona njih lopovima i prevarantima.

Elsa Karahodžić

U septemrbu 2006. godine, brzinom svjetlosti, prostrujala je vijest da je Elsa Karahodžić, poznata iscjeliteljka iz Kaknja, umrla, navodno, od sepse. Podsjećanja radi, Elsa je prije mnogo godina sa pravoslavne vjere prešla na islam, te je uz pomoć svekra naučila liječenje iz Kur’ana i salijevanje strave. Jedna od njenih sestara je ostala vjerna svojoj vjeri, te sa svojom porodicom živi u Krajini, ali se ni danas ne želi pomiriti s činjenicom da je Elsa sahranjena po islamskim običajima.

Bilo kako bilo, kažu da je Elsa imala čudotvorne ruke, u kojima su mnogi pronašli spas. Kod nje su dolazili političari, estradne i druge medijske ličnosti i mnogi, kako je sama imala običaj govoriti, obični smrtnici. Zbog zdravstvenih problema, Elsinu pomoć su potražili, između ostalih i Svjetlana Kitić, Nino Resić i Mladen Vojičić – Tifa.

Njena neočekivana i čudna smrt iznenadila je mnoge, tim prije što je bila “zdrava kao drijen”.

„Nisu to čista posla! Zar je moguće da se nakon jedne bezopasne operacije žuči njeno stanje iskomplicira, te da se pojavi sepsa – komentirali su ukućani Elsinu smrt.

Bolji poznavaoci prilika u Kaknju i Sarajevu, te Elsini najbliži prijatelji i danas, tvrde da je ona žrtva magije, koju su joj napravili trojica derviša iz okoline Visokog i Kaknja. Poznato je, naime, da je ova iscjeliteljka punih pet godina vodila duhovni rat sa njima. Smatrali su je vješticom i “sihirbazušom”, a ona njih lopovima i prevarantima.

Dešavalo se da noću, za vrijeme njihovih obračuna, iz Elsine kuće odzvanjaju čudni krikovi i zvukovi. Tada se ona, navodno, borila sa dervišima, koji su je upozoravali da prekine sa prljavim poslovima.

„Elsa je bila poštena osoba, sa Božijim darom za pomaganje bolesnicima, čak i onima od kojih su ljekari digli ruke, a njih trojica su napravili biznis. Ljudima su uzimali i posljednju crkavicu. To je Elsi smetalo, pa je svima skretala pažnju o kakvim je tipovima riječ. Međutim, oni su je ismijavali i govorili da se bogatstvo ne stiče njenim poštenim putem i halal večerom već njihovim djelima. Poslednje, i po nesretnu Elsu kobno upozorenje, glasilo je: “Ne čačkaj mečku, nećeš dočekati zoru….” – kazuje M.DŽ. (ime poznato redakciji “aura”), Elsin višegodišnji prijatelj.

Među kakanjskim i visočkim dervišima, koji su poznati kao moćni ljudi i veliki borci protiv sihirbaza, kruži nova priča o Elsi Karahodžić. Oni vjeruju kako ona na Ahiretu (drugi svijet) govori: “Daj mi, Bože, večere, sa halalom stečene”. (aura.ba)