Da li su bradavice vješticin znak ili “izrasline” koje valja liječiti!?

Ne dirajte tuđe bradavice: postoji naime opasnost od zaraze, iako je vrlo mala. Prouzrokuje ih prilično “neuračunljiv” virus. Za njihovo je odstranjivanje važan i psihosomatski činilac: ima naime liječnika koji poput vrača sugestijom odstranjuju bradavice

Svi se u životu barem jedanput susretnu sa nekom od ovih neugodnih “izraslina”: bradavicama, žuljevima i kurjim očima. Neke od njih znaju biti i mnogo bolne, ali su mnogo veća “prijetnja” našem kapitalu ljepote. Maurice Messegue dao je nekoliko savjeta i biljnih pripravaka za njihovo ublažavanje i liječenje.

Zarazne bradavice

Bradavice se obično povezuju s vješticama. Premda Maurice misli da nisu baš tako ružne, tvrdi da valja priznati da bi ponekad bilo bolje da su nikle na kakvom drugom mjestu! To su izrasline (benigni tumori) kože koje se stručno nazivaju “papilomi” jer nastaju zbog povećanja kožnih bradavičica (papila).

Uglavnom su iste boje kao ostala pokožica. Vrlo su različite veličine i različitog oblika, neke rastu odijeljeno, a neke u grupama. Zarazne su, a čini se da se u iste osobe ta zaraza širi od “bradavice majke”. Nisu bolne, osim ako raspucaju ili izrastu na tabnima pa ih  pri hodu pritišće težina tijela. Pojavljuju se na nadlanici, na gornjoj strani prstiju, na licu, na rubu vlasišta, na vratu, na koljenima, na spolnim organima itd.

Ne dirajte tuđe bradavice: postoji naime opasnost od zaraze, iako je vrlo mala. Prouzrokuje ih prilično “neuračunljiv” virus. Za njihovo je odstranjivanje važan i psihosomatski činilac: ima naime liječnika koji poput vrača sugestijom odstranjuju bradavice. Kaže se da osobe kojima nedostaju neki oligominerali kao naprimjer magnezij, predstavljaju povoljno tlo za virus.

Nemojte sami paliti bradavice! Namnožit će se ili pretvoriti u zloćudan tumor. Ako ih želite paljenjem odstraniti, prepustite liječniku da to učini. Bradavice na tabanima prelaze od jedne osobe na drugu u prvom redu kupanjem u bazenima; ako ih imate, poštujte svoje bližnje i pričekajte da ozdravite prije nego li ponovo pođete u bazen

Žuljevi i kurje oči

Kad kožu duže vrijeme pritišćemo ili je čvrsto trljamo, ona se brani tako da zadeblja. Ako to činimo često i u dugim razdobljima, njezin rožnati sloj nabuja. Ovaj nakon nekog vremena čini neku vrstu izbočene i žućkaste ploče koja se zove žulj. Žuljeve nalazimo uglavnom na rukama i nogama iako se mogu pojaviti i na drugim predjelima tijela ako su ovi često izloženi podražajima.

Kurje oko predstavlja u neku ruku pojačanje žulja. Često ga zovu i “klin” jer njegova rožnata masa ima središnji produžetak koji je duboko utisnut u kožu. Kurje se oči većinom nalaze na vanjskoj strani malog nožnog prsta, ali ih ima i na tabanima, na peti itd.

Kurje oko koje se nalazi između nožnih prstiju u narodu je poznato kao “jarebičino oko”, dok ono s vanjske strane nožnog palca zovu “luk” i u njemu gotovo uvijek ima tekućine. Ako žuljevi na dlanovima nisu posebno lijepi, kurje oči na nogama, “jarebičine oči” i luk su osim toga i jako bolni, a hod osoba koje od njih pate nikako ne sliči hodu olimpijskih bogova i božica.

Ako je teško izbjeći žuljevima na dlanovima, kurje oči morale bi nestati za petnaestak dana kad bi svi ljudi nosili prostrane cipele.

Ako su vam kurje oči vrlo bolne i ako vam jako smetaju, uvijek možete dati da ih odstrani dobar pedikir ili, ako je potrebno liječnik. No, Maurice upozorava, ne pokušavajte ih sami vaditi, paliti, a ni liječiti kiselinama. Jedan od najboljih lijekova za ublažavanje boli i omekšavanje orožnjele mase pokožice je primjena bijelog luka zdrobljenog u maslinovom ili bademovom ulju. Brzi osjećaj ublažavanja daju i oblozi od kupusovog lišća omekšani toplom peglom i oblozi od mesa luka.

Mauricevi recepti

Trikovi za “liječenje” bradavica

Da bi vaše bradavice polako nestale ili da bi se barem smanjile, oprobajte jedan od slijedećih fitoterapeutskih “trikova”:

Oblozi ili trljanje bijelim lukom;

Mazanje sokom rosopasa razrijeđenim u vodi;

Kataplazme od kupusa;

Mazanje sokom (mliječi) mlječike razrijeđenim u vodi;

Mazanje sokom lišća smokve;

Oblozi od praška mladih lisnatih grančica borovice;

Sok od zdrobljenog lišća čuvarkuće;

Oblozi natopljeni uvarkom od bršljanovog lišća (2 prstohvata za 1 šoljicu) ili iscrpinom lišća te biljke koju ostavite 12 sati u vinskom octu (3 prstohvata na ½ litre);

Mažite rakijom orahovačom;

Kataplazme od crnog luka;

Kataplazme od isjeckanih listova nevena;

Oblozi natopljeni iscrpinom grančica tuje koje neka 24 sata stoje u 90-postotnom alkoholu (1 pregršt na litru alkohola);

Mažite sokom rosopasa.

Bilje koje odstranjuje žuljeve i kurje oči

Često trljajte bolno mjesto svježim listovima smokve;

Tarite i stavljajte obloge zdrobljenih listova čuvarkuće;

Stavljajte kroz više dana obloge natopljene iscrpinom od 2 pregršti listova bršljana u 1 litri crnog vina ili jakog octa.

Primjenjujte svježe listove nevena natopljene u naljevu od cvjetova nevena (5 prstohvata na 1 litru).

Na kurje oko stavljajte i sok od rosopasa.