Da li ste znali da kiselost tijela može da izazove čak 17 oboljenja? Obratite pažnju na ovih 7 simptoma!

Ove savjete smo preuzeli iz knjige dr. Stefana Domeniga “Alkalna ishrana”. Poklanjamo vam i 5 osnovnih načela alkalne ishrane koja su odličan prirodni lijek protiv kiselosti organizma

Kako bi tijelo moglo da apsorbuje i iskoristi hranljive materije, sistem za varenje mora hranu dobro da razgradi. Nezdrave navike u ishrani, poput prevelikog unosa hrane sa kojom sistem za varenje ne može da se nosi, uzrokuju probavne tegobe, a one mogu štetno da utiču na odnos alkalnog i kiselog u tijelu.

Ako je vrijednost pH manja od 7, znači da je tijelo previše kiselo. Prekomjernu kiselost zvanu acidoza mogu da izazovu ne samo namirnice koje jedemo, nego i način na koji ih jedemo. Savremena zapadnjačka ishrana podrazumijeva da većina nas jede previše pogrešnih vrsta hrane, i pije pogrešna pića. Takva ishrana jednostavno parališe organizam i predstavlja nam teret.

Svoju ulogu pritom igraju i drugi faktori, poput stresa, nedovoljnog sna, zagađenosti i pretjeranog vježbanja, koje uzrokuje pojačano lučenje mliječne kiseline. Takođe, na povećanje kiselosti uveliko utiče i životno doba.

7 svakodnevnih tegoba koje pokazuju da vam je tijelo previše kiselo:

1. Zatvor i nadutost
I jedno i drugo mogu da budu uzrokovani prebrzim jedenjem, previše hrane ili prekiselim obrocima.

2. Manjak energije i koncentracije
S obzirom da kiselina smanjuje količinu kiseonika u krvi, osjećate se tromo jer mozgu i tjelesnim sistemina nedostaje taj vitalni element.

3. Problemi s težinom
Prekomjerna telesna težina govori da vaša ishrana nije u skladu sa sposobnostima tijela da obradi hranu koju mu dajete.

4. Loš ten i suha, beživotna koža bez sjaja
Višak kiseline izlučuje se preko kože i uzrokuje njeno oštećenje i upalu.

5. Bolest desni, karijes i neprijatan zadah
Mogu se direktno povezati s izrazito kiselom ishranom jer se tada bakterije mnogo brže razmnožavaju nego kod alkalne ishrane.

6. Česte kijavice i prehlade
Kada tijelo ne dobija pravu hranu i kada se želudačna flora mijenja, vjerovatno je ishod slab odbrambeni sistem.

7. Bolovi u mišićima i zglobovima
Upala može biti znak da se alkalni minerali u kostima i mišićima izlučuju kako bi neutralizovali kiselost. Pojedine kiseline, poput arahidonske kiseline u crvenom mesu, takođe aktiviraju upalu.

Ako ste prepoznali sve ili većinu ovih simptoma kod vas, vrijeme je da alkalizujete svoje telo!

5 osnovnih načela alkalne ishrane:

1. Svaki dan popijte dva litre vode – u to možete da uračunate sokove, ali potrebno je piti i puno vode. Nemojte prestati da pijete vodu i počnete da pijete, na primjer, samo sok od mrkve. Uz dva litra na dan, tijelo i njegovi organi biće gipki i zdravi.

2. Ako između obroka ogladnite, popijte malo čaja od povrća ili filtriranu vodu. Nekada je tijelo žedno, a ne gladno, pa je bolje nešto popiti nego pojesti.

3. Uveče nemojte da pijete ili jedete sirovu hranu, jer se teško vari. Tokom noći takva hrana može da se fermentiše u želucu.

4. Umjesto crnog čaja ili kafe pijte sok, biljni čaj i supu. Crni čaj i kafa su kiseli.

5. Nemojte da budete napeti dok ste na kuri čišćenja; ostanite smireni i fokusirani na cilj. Uživajte u procesu čišćenja tijela i duha!