Da li ste prestari za bebu?

Gledajući internet i društvene mreže, možete biti zbunjeni kada treba da zatrudnite s obzirom na svoje godine starosti.

Jedan naslov „govori“ da su vaši jajnici „gotovi“ posle tridesete godine, a sljedeći pokazuje pedesetogodišnjakinju koja je rodila zdrave blizanace.

Pitanja glase:

Koliko je godina mnogo da bih zatrudnjela?

Koje godine su najbolje da zatrudnim?

Kada je lakše zatrudnjeti?

Kako izbjeći sterilitet?

Odgovori na ova pitanja nisu prosti.

Činjenice

1) Pad plodnosti:

Sposobnost žene da zatrudni počinje postepeno da se smanjuje od 27. godine, a drastično se smanjuje posle 37. godine starosti.

Prosječan zdrav par ispod 30 godina ima oko 95% šansi za začeće u roku od godinu dana.

Kada imate više od 30 godina, šansa da se zatrudni opada za oko 3% svake godine.

Poslije 40 godina starosti, šanse za trudnoću padaju na 5-10%, a poslije 45. godine, vjerovatnoća pada na manje od 5% da žena ostane trudna.

Naravno, ovo je opšta statistika – uvijek postoje izuzeci. Ginekolozi vam mogu reći da su imali dvadesetpetogodišnjakinju koja se borila sa sterilitetom i ženu sa 46 godina koja je ostala neočekivano trudna uprkos kontracepciji.

2) Rastući rizik

Kako se starost povećava, tako i rizik od pobačaja i komplikacija tokom trudnoće raste.

Dok je stopa spontanog porođaja (preranog) oko 15-20% kod žena mlađih od 30 godina, počinje da se povećava u dobi od 30 do 35 godina starosti žene.

Kod žena starosti 40 godina i više, stopa spontanog poremećaja trudnoće iznosi oko 40-50%.

Rizik da se beba rodi sa Dovnovim sindromom i drugim hromozomskim abnormalnostima takođe je direktno povezan sa nivoom „zrelosti“ (starosti) majke. Rizik se postepeno povećava sa godinama starosti, do 35 godina starosti, a onda rizik raste brže.

U 35. godini rizik od Dovnovog sindroma iznosi 1/350 – ali u 45. godini, rizik se približava na 1/35.

Takođe, sa godinama starosti (majke starije od 40 godina) beleži se blagi porast učestalosti preeklampsije, gestacionog dijabetesa, carskog reza i mrtvorođenih beba.

Zato se starijim prvorotkama i trudnicama često preporučuju dodatni ultrazvuk i testiranja.

3) Koliko je zdravlje majke od pomoći?

Pacijentkinje često pretpostavljaju da će, ako su superzdrave (i njihovi partneri), to spriječiti efekte starenja.

Nažalost, „vaše jajnike baš briga da li se veganski hranite bez glutena ili redovno vježbate“. Svaka žena je rođena sa ograničenim brojem jajašaca – a sa godinama starosti, broj i kvalitet ovih jajnih ćelija se smanjuje.

Gojaznost, visok krvni pritisak i dijabetes – mogu dodatno otežati ženi sposobnost zatrudnjivanja, povećati rizik od pobačaja i izazvati komplikacije tokom same trudnoće.

Biti zdrava je važno da žena maksimizira svoje šanse da začne i pomaže joj da ima zdraviju trudnoću, ali dijeta i vježba ne mogu u potpunosti prevladati efekte starenja jajnika.

Dileme

Možda se pitate – da li su ovi statistiki brojevi bili netačni i sumorni kada vam se čini da ima veliki broj četrdesetogodišnjakinja sa bebama u parku?

Iako je procenat šansi da žena sa četrdeset godina ostane trudna nizak, broj žena sa četrdesetak godina starosti u opštoj populaciji je relativno veliki. Tako gledano, postoji relativno veliki broj žena sa normalnim zdravljem sposobnih za trudnoćeu u svojim četrdesetim godinama.

Zapažanja

Još jedan podatak ne treba zaboraviti: većina žena na terapiji plodnosti (vantjelesne oplodnje) starijih od 40 godina koristi jajne ćelije od mlađih žena (donora jajašceta).

Sve stope neplodnosti i komplikacija veće su kod starijih jajnika (starije žene), a ako se za oplodnju koriste mlađa jajašca, onda se znatno povećavaju šanse za zdrave trudnoće. Ovakve vantjelesne oplodnje obavljaju se procesom „in vitro“ (u labaratorijskim uslovima), što može biti skup i iscrpljujući (neizvjestan) proces.

Teorijski savršeno vrijeme za bebu (za trudnoću) jeste između 20-24 godine starosti žene.

Sa druge strane gledano, za mnoge od nas emotivno, finansijski i u odnosnima između parova, „savršeno vrijeme“ za djecu je mnogo kasnije u životu.

Idealno gledano, par treba da počne planiranje potomstva i formiranje porodice prije nego što ženski partner dostigne 37 godina starosti. Tako njihove šanse da će imati najmanje jednu zdravu bebu, prije drastičnog smanjenja plodnosti koja je povezana sa starošću, neće biti male.

Savjeti

Ponekad se, do 37 godine starosti žene, ne „stvore svi uslovi“ za potomstvo. Ako tražite alternativne opcije a nemate uslove (partnera) i već imate 35 godina, stručnjaci preporučuju razmišljanje o zamrzavanju jajnih ćelija kako biste poboljšali svoje šanse za buduću plodnost i potomstvo.

Dok mnoge žene u svojim kasnim tridesetim i ranim četrdesetim godinama života imaju normalne zdrave trudnoće, mnoge druge doživljavaju borbe sa sterilitetom, neuspješnim trudnoćama ili spontanim pobačajima.

Imati bebu u srednjim četrdesetim godinama starosti jeste moguća, ali to često zahtjeva skupe tretmane i nije bez rizika.

Za parove koji imaju više od 35 godina, a ne dođe do trudnoće posle 6 mjeseci aktivnih pokušaja, savjetuje se traženje pomoći od ginekologa odnosno ginekološke ustanove.

Zaključak

Dok planirate svoju budućnost, potomstvo i porodicu, znajte da nema savršenog vremena za trudnoću, ali ako vam je važna beba, što ranije započnete sa planiranjem svoje porodice, to je bolje.

Komentari

komentara

error: Content is protected !!