Da li ste čuli za sindrom kompjuterskog oka? Evo šta prouzrokuje i kako da ga prepoznate!

Ukoliko u toku dana provodite duže od tri sata ispred računara, može da vam se dogodi da povremeno duplo vidite ili da vam vid bude zamagljem. Ako uz to osećate glavobolju, zamor, bolove u vratu i leđima, vjerovatno patite od sindroma kompjuterskog vida, piše dnevno.rs.

Osobe koje sjede ispred kompjutera nedovoljno trepću jer su usredsređene na ono što rade, pa dolazi do isušivanja i umora očiju, upozoravaju istraživači iz Nacionalnog instituta za zdravlje u Vašingtonu.
Sindrom kompjuterskog oka ne oštećuje oči niti izaziva očne bolesti, ali dovodi do njegovog površinskog isušivanja, zbog čega oko oseća napor jer mora da se fokusira, objašnjava dr Rejčel Bišop, rukovodilac stručnog tima.
Sindrom kompjuterskog vida može da izazove lošu produktivnost u radu kod odraslih, a kod djece teškoće u učenju i lošije ocjene u školi. Dječji vid dodatno opterećuje višesatno igranje igrica na kompjuteru ili tabletu, upozoravaju stručnjaci, tvrdeći i da je sve više kratkovide djece zbog preteranog korišćenja ručnih elektronskih uređaja.

– Da bi se izbegao sindrom kompjuterskog vida treba da koristite kapi za oči koje održavaju vlažnost i po mogućnosti treba praviti pauze nakon 15 minuta rada – poručuje dr Bišop.