Da li smo svi jednako osjetljivi na sunčevo zračenje: TIPOVI KOŽE I SUNČANJE

Svako od nas ima svoje specifično, lično zaštitno vrijeme izraženo u minutima, za koje koža bez zaštite može biti izložena suncu prije nego što pocrveni. Dužina tog vremena zavisi od fototipa kože:

Tip jedan simbolizuje bijela koža sa pjegama, riđa ili plava kosa, plave oči. Uvijek pocrveni i nikada ne pocrni, lako izgori pri sunčanju, jer je lično zaštitno vrijeme tri do 10 minuta.

Tip dva karakteriše svijetla koža, plava kosa, svijetle oči, uvijek pocrveni, minimalno pocrni, lako izgori, lično zaštitno vrijeme je 10 do 20 minuta.

Tip tri je svijetla koža, kestenjasta kosa i oči, ponekad pocrveni, lako pocrni, rijetko izgori, a lično zaštitno vrijeme 20 do 30 minuta.

Već tamna koža (tip četiri) – tamne oči i kosa, ne crveni, lako pocrni, rijetko izgori, a lično zaštitno vrijeme je 40 minuta.

Tip pet je tamno braonkasta koža, tamnih očiju i kose (azijski tip) i izuzetno rijetko izgori, uvijek pocrni, tkz. foto-nesenzitivna koža.

I, tip šest – crna koža, crne oči i kosa (afrički tip), nikada ne izgori, to je foto-nesenzitivna koža.

Bezbjedno izlaganje sunčanim zracima
Izbjegavajte intenzivno i direktno izlaganje suncu, naročito u periodu od 11 do 17 časova. Koristite hlad, ali ne zaboravite da je u hladovini zaštita, ipak minimalna. Budite oprezni pri boravku na pijesku ili pored vode, jer se zbog reflektovanja sunčevih zraka UV radijacija povećava, samim tim i rizik od opekotina.

Stručnjaci ne savjetuju sunčanje djece u prvim mjesecima života. Koža djeteta se mora intenzivnije štititi, jer su prirodni mehanizmi zaštite manje razvijeni.

Odjeća od svijetlih, gusto tkanih materijala obezbjeđuje dobru zaštitu. Kačketima, kapama, šeširima, čuva se poglavina (naročito ukoliko kosa nedostaje) – lice i uši. Neophodan su dio odjeće osobama, koje više vremena provode napolju (radnici na otvorenom, sportisti,..). Ne treba zaboraviti naočare sa UV filtrom.

Antisolarni preparati, vodootporne kreme i losioni, nanose se 30 minuta prije izlaganja suncu i taj postupak se ponavlja na svaka dva sata, pri čemu ne treba zaboraviti da se moraju štiti i usne, dlanovi, tabani, podbradak, glava na segmentima bez kose, predio genitalija kod djece.

Nanošenje se mora ponavljati češće ukoliko je znojenje izraženo, ako se kupate ili je vrijeme vjetrovito. Zaštita, koju pružaju antisolarni preparati je naznačena na ambalaži oznakom SPF i brojem, koji bi morao biti veći od 20 za odrasle i 30 za djecu, a osobe izrazite fotosenzitivnosti bi trebale da koriste one sa oznakom SPF 50+, pri čemu su najbolji preparati koji imaju kako UVB tako i UVA filter.

Zaštita ovim preparatima je adekvatna samo ako su naneseni u dovoljnoj količini, a to znači dva miligrama na kvadratni centimetar kože ili šest kafenih kašičica na tijelo prosječne odrasle osobe. Mogu se koristiti ispod šminke.

Preparatima za samopotamnjivanje kože na siguran način, ponavljanim nanošenjem, možete obezbijediti željeno toniranje kože. Ali, ne treba zaboraviti: oni ne štite kožu od štetnog dejstva UV zraka i ne mogu se koristiti kao “priprema” za sunčanje.

error: Content is protected !!