Da li se možemo udebljati od mineralne vode?

Za osvježavajući efekt kojeg gazirana voda ostavlja na tvom jeziku i nepcu zaslužan je ugljični dioksid, koji pod pritiskom stvara ‘skakanje’ mjehurića u ustima. Naučnici su nedavno proveli eksperiment ispitujući deblja li taj njen sastavni dio.


Mind Body Green prenosi istraživanje Univerziteta Birzeit u Palestini koje je mikroskopski promatralo karbonizaciju u periodu od 6 mjeseci.

Naučnike je zanimalo može li karbonizacija sama po sebi utjecati na debljanje. Eksperimentisali su na dijetama odraslih muških laboratorijskih pacova, koje su hranili istom dijetom, a svaki od njih pio je različitu vrstu vode: vodu iz slavine, izvorsku vodu, gaziranu i dijetalnu gaziranu vodu (dostupnu u Americi).

Pacovi koji su pili dijetalnu ili običnu gaziranu vodu jeli su i udebljali se više od onih koji su pili negaziranu vodu. Istraživanje je pokazalo kako je njihovom debljanju uzrok povećana produkcija grelina, peptidnog hormon koji stimulira glad. Kako bi potvrdili ovo istraživanje, naučnici su napravili isti eksperiment i na 20 mladića, koji je pokazao jednake rezultate.
To ne znači da trebaš sasvim odustati od gaziranih pića, ali probaj ih smanjiti.

  • Umjesto gaziranih napitaka, isti efekt možeš dobiti i obogaćivanjem obične vode voćem, medom, začinima i travama.
    – Iskoristi sok svojih najdražih agruma, jagoda, kivija, borovnica, pa i krastavaca, ovisno o sezoni i dodaj u izvorsku vodu.
    – Možeš je pomiješati s malo meda ili javorovog sirupa.
    – Dodaj joj i najdraže bilje, poput svježe mente ili začine kao što je đumbir.