Da li Pepeljugu cipela oblači ili svlači: Kako sa fetišima

Za aura.ba piše Vahida Djedović: psihoterapeut i književnica

Mogu li se granice fetišizma odrediti i može li se govoriti o poremećaju ako neko ima fetiš na nešto?

Istini za volju, ako smatrate da su fetišisti poremećeni, onda se komotno svrstajte u istu kategoriju, odnosno u skupinu onih koji su poremećeni,jer svako od nas ima svoje fetiše. Neko mašta o ovome, neko o onome, a neki sebi ne žele priznati, jer, eto, na takav način izlaze iz okvira normalnosti. (Smatra se da je normalno ono što je većinski, a naše društvo većinski, šuti o ovome.)

Dakle, ako zatvorenih očiju maštate o nekoj seksualnoj avanturi, a koja vas posebno uzbuđuje, onda imate svoj fetiš. Do vas je ako o tome ne razgovarate s vašim partnerima.

Ali, da bismo se bolje upoznali sa ovim pojmom, treba ga prvo definisati.

Fetišom se smatra objekat koji je od ključne važnosti da bi osoba doživjela seksualno uzbuđenje, i često se može desiti da, ako osoba ostane bez objekta interesovanja, ostane i bez ostvarenja seksualnog kontakta sa drugom osobom. Pod uobičajenim okolnostima, fetiši su bezopasni. Uglavnom imaju sporednu ulogu u zdravom seksualnom životu i, koliko ljudi – toliko ćudi, ima ih bezbroj. Skoro svaka osoba ima svoju „slabu tačku“, nešto na šta je naročito osjetljiva, nešto što dovodi do seksa koji se ne zaboravlja. Ako nema svoju „slabu tačku“, onda je potpuno nemaštovita. Pri tome i neinteresantna. Misionarski položaj, za ovakve osobe, vrhunac je njihovih seksualnih egzibicija.

Pa, iako smo svi različiti, pojedini fetiši često se pojavljuju u anketama sprovođenim širom svijeta. Da biste bolje razumjeli, prepisujem neke najčešće fetiše za žene, kao i za muškarce:

Prema istraživanjima, jedan od najčešćih ženskih fetiša je”silovanje”.
Vrlo popularan fetiš među ženama je prisilan seks, odnosno želja da budu podređene partneru u krevetu. To uključuje trganje odjeće, držanje ili vezanje ruku, udaranje, bičevanje, seks na brzaka, na neobičnim mjestima… Ankete su pokazale da čak dvije trećine žena žudi za takvim “prljavim i grubim” seksom.

Seks s nepoznatom osobom, također je čest fetiš među ženama.
Iako su rijetke one koje to zaista i naprave, mnoge žene maštaju o tome. I to na što je moguće “riskantnijem” mjestu, poput diskoteke, robne kuće, restorana, lifta…
Igranje uloga, podjednako je popularan fetiš kod oba spola. U ovom slučaju žene preuzimaju kontrolu kostimiranjem – učiteljice, gospodarice, prostitutke, medicinske i časne sestre, mažoretkinje i, pri tom naređuju partneru, govore prostote, udaraju ih lenjirom po guzi i slično. Što je uloga različitija od stvarnog života, to je uzbudljivija.

Najčešći muški fetiši su stopala, noge, cipele, donji veš, koža, grudnjaci, podvezice, čarape, najlon, svilene spavaćice i pidžame, cipele, čizme, rukavice, školska uniforma za devojčice, koža, svila, guma, krzno, dlake, zadnjica, velike/male grudi, pirsinzi…

Stopalo je jedan od najčešćih muških fetiša i ono, po nekim istraživanjima, zauzima visoko prvo mjesto, čak i iznad grudi i zadnjice. A jedan od najčešćih fetišista na stopalo, a koga, vjerujem, svi znate, jeste i Pepeljugin princ. Jer je on svoju izabranicu tražio na osnovu stopala, a ne po ljepoti, velikim grudima ili zadnjici.

Najpoznatije žene koje imaju mala stopala su, definitivno, Kineskinje, jer su kineskim djevojčicama povijali i lomili stopala kako bi bila što manja, zato što su ženska stopala smatrana vrhuncem ženske erotike i ljepote. One žene, čija stopala su bila najmanja, imale su najveće šanse da se dobro udaju.

Christian Louboutin jednom je prilikom izjavio: “Dobra cipela nije ona koja vas oblači, nego ona koja vas svlači!”

Pogled na fetišizam se dosta popravio od kako je, sredinom dvadesetog stoljeća, seksualna revolucija poharala zapad, a danas je sve više i više znanstvenika koji se udaljavaju od ideje da je fetišizam bolest.

U nastavku donosim samo jedno, od nekolicine pisama koja mi stižu, a koja govore kako je teško ljudima koji imaju fetiše, živjeti uobičajenim životom i kako podnose situacije u kojima ih ovi, „normalni“, osuđuju. Zato, ne sudite, da vam suđeno ne bude!

„Mislim da ne bih nikada uspio skupiti hrabrost da stanem pred Vas i ispričam moj problem…

Nisam optimista, moj problem je prilično specifičan i komplikovan i ne bih se začudio ako se sa ovakvim slučajem nikada niste susreli. Pa, da krenem. U početku, u mom tinjedžerskom periodu, moje prve ljubavne veze su bile uobičajene za taj uzrast: djevojke iz škole, izlasci u kafić ili kino, ljubljenja na klupama u parku, odlasci na more i slično. Prvi seksualni odnos sam imao na moru u sedamnaestoj godini, sa djevojkom godinu dana starijom od mene i bilo nam je jako lijepo. U to vrijeme sam prvi put postao svjestan da sam počeo gajiti određenu simpatiju prema njenim stopalima sa jarko crvenim lakom na noktima koji mi je vukao pogled. Kako je vrijeme prolazilo češće sam se namještao u položaj pored njenih nogu, stavljao njena stopala u krilo, masirao ih i ponekad poljubio. To je bilo to, ne pretjerano intenzivno, jer su me, još uvijek, vagina, zadnjica i noge više privlačile od stopala.

Nakon vojske u svojoj dvadeset i prvoj, nešto prije Olimpijade, upoznao sam dvije studentice iz Zenice koje su tad studirale u Sarajevu i zajedno živjele u jednom iznjmljenom stanu. Nekoliko puta smo izašli u diskoteku i, moram priznati da su mogle popiti više od mene, bile su jako otvorene i vesele. Svi smo se u to vrijeme slicno oblačili, i muškarci i žene, iznošene farmerke i teksas jakne, a na nogama patike, najčešće Starke. Kada se pružila prilika za seks, u to vrijeme je bilo jako teško doći do stana, i bila je prava sreća upoznati nekoga ko je imao svoj stan. Te večeri oko ponoći nakon diskoteke, onako pripiti, krenuli smo prema kući, a ja sam predložio da kupim par flaša vina i da sjednemo u park, na šta su one predložile da je bolje da vino ponesemo kod njih. Sjećam se da stan nije bio pretjerano uredan, stavili smo vino i čaše na stol i pustili muziku, one su sjele u trosjed, a ja u fotelju preko puta njih. I tad je počelo: krenule su izuvati patike uz smijeh i komentare kako su cijeli dan provele u patikama, da su im noge totalno skuhane od hodanja i slično.

Gledajući ispod stola u njihova stopala i slušajući njihove komentare, istog trenutka sam se rastrijeznio i osjetio takvo seksualno uzbuđenje kao nikada do tad. Vidjevši me kako buljim, one uz smijeh staviše noge na stol prema meni sa pitanjem: „Hajde, reci, čija su stopala ružnija, prljavija, smrdljivija…?“ Tiho sam promucao nešto u smislu da ne znam, da njihova stopala nisu ružna, prljava i smrdljiva nego naprotiv. One su se na to počele još više smijati i savijajući nožne prste pozvale me da se onda slobodno primaknem i pomirišem taj predivni miris.

Bio sam u nekom transu, na granici da se onesvjestim od uzbuđenja dok sam kao hipnotisan buljio u one nožne prste koji su se non-stop savijali pozivajući me da im priđem. Prepustio sam se, sjeo sam sa fotelje na pod i gurnuo lice u njihova stopala. Osjetio sam intenzivan miris tipičan za stopala, čuo sam još veću histeriju smijeha dok su me svi ti nožni prsti dirali i štipali po licu. Gurale su mi prste u oči, usta, nos, uši, govorile da udišem duboko i uživam u mirisu opojne droge, a ja sam nakon minutu doživio orgazam trljajući se kroz farmerke i svršio u gaće. Takav intenzivan orgazam koji je bukvalno iscrpio svu snagu iz mene nikada ranije nisam doživio. Nisam siguran da li su one to primjetile, a ja sam se u takvom stanju bez snage samo prepustio i gledao ih naslonjene u trosjedu kako drže čaše s vinom u ruci, smiju se i takmiče koja će dublje zabiti svoje stopalo u moja usta.

Bile su u pripitom stanju i radile su to vrlo grubo, ali ja jednostavno nisam imao snage ni volje da se odmaknem, iako sam trpio bolove u vilici i imao nagon za povraćanjem kada bi mi stopalo ušlo preduboko i dotaklo grlo. Nakon te igre, željele su da im lizajući operem stopala. U pamćenje mi se dobro urezala rečenica jedne od njih: „Dobro nam operi svaku poru na tabanima, naročito između prstiju, tu ćeš naći svašta lijepoga…“ I dok sam lizao smjenjivali su se smijeh i pitanja: „Kakav je ukus? Čiji su tabani ukusniji?…“ Ponovno uzbuđenje i novi intenzivni orgazam u gaće koji su ovaj put po podrhtavanju mog tijela i one primijetile: „Pa on je svršio na prljava, smrdljiva stopala…“ I ja i djevojke smo te večeri shvatili da imam fetiš na stopala i jedna od njih je tad kroz smjeh postavila pitanje koje ću također zauvjek upamtiti, jer je svjesno ili nesvjesno pogodila suštinu. Nakon mog orgazma, trljajući stopalima po mom licu upitala me je: „Koliku moć imaju naša stopala? Priznaj!“ Šutio sam, posramljen, nisam se u tom momentu snašao. „Hajde priznaj šta bi uradio da možeš svaki dan svojim kraljicama mirisati i lizati ova predivna tj odvratna, prljava stopala?“ Ponovo mi se javio onaj intenzivni osjećaj uzbuđenja i slabosti u isto vrijeme.

Prošaptao sam da bih učinio sve ono što one požele da učinim. Nakon toga, smijeh i dijalog između njih u kojem su se nadopunjavale želje: „Čistit i pospremat stan… Ići će nam po cigare i ćevape.. Prat će veš, odjeću, posteljinu… Kafa i doručak u krevet… Malo je to, znaš li koja je čast lizati naša stopala, trebamo slugu, radiće sve što kažemo.“

Nadam se da razumijete, sve ovo bi mi bilo vrlo teško ispričati gledajući Vam u oči. Uglavnom tih pet godina, koliko su bile u Sarajevu, ja nisam imao klasičan seksualni odnos. Lako sam se navikao na submisivnost, poslušno trpio i bespogovorno izvršavao sve njihove hirove, verbalna ponižavanja, radio sam za njih sve poslove po kući, trčao po cigare i sve ostalo što bi im palo na pamet, krao od oca auto i vozio ih u kafiće i diskoteke i satima čekao pored auta dok se ne pojave iz diskoteke da ih vozim kući. Za nagradu bih im lizajući masirao i prao stopala u čemu su i one uživale, a s vremena na vrijeme ih i oralno zadovoljavao i bio potpuno sretan i ispunjen. Taj osjećaj sreće je za mene bio utoliko veći, jer su i one istinski uživale u svojoj ulozi i bile zadovoljne sa mnom. Ni oni fizički iscrpljujući trenuci mi nisu padali teško, jer njihovo zadovoljstvo, komfor i smijeh je bio jedini prioritet. Te godine su mi prošle kao tren, one su diplomirale i vratile se kući, a onda je došao rat koji sam proveo u Sarajevu i novi niz godina bez klasične ljubavne veze i seksa.

Nakon rata pa do sad, klasična ljubavna veza i seks mi nije ni padala na pamet. Pokušavao sam pronaći kompatibilnu osobu kojoj bi obožavao stopala, dominantnu damu koja ne bi imala ništa protiv da ja radim sve poslove, koja može imati svu slobodu uključujući i ljubavnike, koja je svjesna da njena stopala imaju neogranićenu moć nada mnom i koja bi istinski uživala u takvom odnosu. Stupao sam u kontakt sa mnogim damama putem raznih ljubavnih web stranica i oglasa. Kao po nekom pravilu, sve te dame su bile najviše zainteresovane za finansijsku stranu odnosa. Ili ukratko, ponesi 100 ili 150 KM pa ćemo se naći i ja ću ti dozvoliti da mi za taj novac ližeš stopala sat vremena.

U nedostatku veze, iz očaja sam pribjegavao i takvim seansama i u zadnjih dvadeset godina lizao stopala mnogim damama iz Sarajeva. U međuvremenu, između seansi, i dalje se nadam da ću jednog dana pronaći svoju kompatibilnu osobu. S vremena na vrijeme, dobijem pobudu da potražim stručnu pomoć koja bi mi pomogla da se oslobodim fetiša stopala, da postanem pravi muškarac koji će sa svojom ljepšom polovinom imati klasičan odnos i seks, koji će osnovati porodicu, imati djecu… Ti porivi me znaju držati nekoliko dana i nakon toga se predam, kažem sebi da je u ovim godinama prekasno za sve ili da jednostavno nema te stručne pomoći koja me može osloboditi te moći koju nada mnom imaju ženska stopala.Dok ovo pišem, čak sam maštao kako na koljenima klečim i ispred Vas i obožavam Vaša stopala, te kao Vaš rob poslušno i bespogovorno izvršavam sve Vaše naredbe i hirove…“