Da li nevjerovatan slučaj Polok sestara dokazuje reinkarnaciju: Poginule bliznakinje se ponovo rodile?

Kada su Dženifer i Žilijen napunile pet godina, sjećanje na njihove prošle živote je počelo da blijedi i nastavile su sa normalnim životima, a u godinama koje su uslijedile njihovi roditelji su primjetili da Dženifer i Žilijen sve više poprimaju karakteristike svojih tragično preminulih sestara

Ian Stivenson

Godine 1957. jedanaestogodišnja Džoana i šestogodišnja Žaklin Polok tragično su nastradale u saobraćajnon nesreći u Engleskoj. Bile su sestre. Godinu dana kasnije, njihova majka rodila je bliznakinje Dženifer i Žilijen. Dženifer je imala mladeže na istim mjestima kao Žaklin.

Blizankinje su tražile igračke za koje nisu ni mogle da znaju da postoje, a koje su pripadale pokojnim sestrama. Također, tražile su da ih vode u park u kojem nikada nisu bile (ali pokojne sestre jesu). Renomirani psiholog u to vrijeme, doktor Ian Stivenson, proučavao je ovaj slučaj i zaključio da su blizankinje vjerovatno reinkarnacije pokojnih sestara.

 Sjećanje na prošli život

Polok blizankinje bile su sestre iz Engleske koje su godinama nakon svoje smrti uvjerile broje psihologe i teologe da je reinkarnacija zaista moguća. Njihovi roditelji, Džon i Florence Polok živjeli su u engleskom Heksamu. Petog maja 1957. godine blizankinje su poginule su saobraćajnoj nesreći, što je njihove roditelje zavilo u crno.

Florence je iduće godine ponovo zatrudnila, a 4. oktobra 1958. godine opet je rodila bliznakinje koje su imale mladeže na različitim mjestima na tijelu. Dženifer je imala mladež na struku, istom mjestu gdje ga je nekada imala Žaklin. Također, imala je mladež na čelu koji je neodoljivo ličio na ožiljak koji je Žaklin zadobila u svojim ranim godinama.

Porodica se odselila u Vithli Bej kada su bliznakinje imale samo tri mjeseca. Dvije godine kasnije, sestre su počele tražiti igračke koje su nekada pripadale njihovim starijim sestrama, iako nikada prije nisu vidjele te igračke. Nakon što se porodica vratila u Heksam , bliznakinje, uprkos činjenici da nikada prije nisu bile na tom mjestu, počele su pokazivati na mjesta koja su bila poznata njihovim starijim sestrama.

Također, Dženifer i Žilijen bi se veoma uznemirile i počele bi se tresti od straha kada bi auto prošlo pored njih. „Automobil će nas ubiti!“ znale su vikati u tim situacijama. Kada su napunile pet godina, sjećanje na njihove prošle živote je počelo da blijedi i nastavile su sa normalnim životima, a u godinama koje su uslijedile njihovi roditelji su primjetili da Dženifer i Žilijen sve više poprimaju karakteristike svojim tragično preminulih sestara.

Djeca teže izmišljaju priče

Bliznakinje su privukle pažnju doktora Iana Stivensona (1918.-2007.), psihologa koji je bavio proučavanje reinkarnacijom kod djece. 1987. godine, napisao je knjigu „Djeca koja se sjećaju prošlih života: Pitanje reinkarnacije“. U njoj, on opisuje četrnaest slučajeva reinkarnacije, uključujući i slučaj Polok bliznakinja.

Stivenson je četrdeset godina radnog vijeka proveo proučavajući reinkarnaciju, i za to vrijeme je istražio na hiljade slučajeva. Većina ih se odigralo u Azijskim zemljama, a svoje eksperimente je provodio u mjestima gdje je vjerovanje u reinkarnaciju snažno zastupljeno, jer roditelji koji ne vjeruju u prošle živote često svojoj djeci zabranjuju da o tome raspravljaju. Također, djeca su bila savršeni testni subjekti jer se od njih rijetko očekuje da izmišljaju priče.

Na primjer, dječak rođen u San Francisku 1988. godine, po imenu Džejms Leninger počeo je imati noćne more o padu aviona kada je imao samo dvije godine. Ti snovi su potaknuli njegovo sjećanje o prošlom životu u kojem je bio vojni pilot za vijeme Drugog svjetskog rata. Još bizarnije, mali Džejms je mogao detaljno opisati dijelove aviona iako se nikada nije susretao sa njima niti su njegovi roditelji u kući držali bilo kakva knjige vezane za tu temu.

Prema riječima Iana Stivensona, ovakve priče male djece su postale uobičajene i ne treba nas čuditi kada mališani progovore o svojim prošlim životima. Slučaj Polok bliznakinja je samo jedan primjer reinkarnacije. Ipak, ukoliko je reinkarnacija stvarna i ljudi se zaista mogu vratiti iz mrtvih, onda je to povod za radost, nadu ali i utjehu u uvjerenju da će nam se naši bližnji nakon smrti možda vratiti u nekom drugom obliku.