DA LI KAFA IZAZIVA ILI LIJEČI GLAVOBOLJE?

Kafa, kofein i glavobolja imaju zanimljiv međusobni odnos. Neka istraživanja pokazuju da, ako pijete previše napitaka sa kofeinom, rizik od migrene raste. Snažne glavobolje, također, mogu biti simptom odvikavanja od kofeina.

S druge strane, kofein je sastojak nekoliko korisnih bezreceptnih lijekova protiv bolova , što ukazuje da kafa može djelovati i na ublažavanje glavobolje.

Ako patite od migrene, vjerovatno ćete učiniti sve da je izbjegnete. Snažan bol i drugi simptomi, poput mučnine, problema s vidom i pretjerane osjetljivosti na svjetlost čine gotovo sve svakodnevne aktivnosti nemogućim.


Nedavna naučna studija istraživala je potencijalne okidače migrene. Istraživači su pratili pacijente koji su patili od epizodnih migrena i tražili od njih da bilježe konzumaciju kofeinskih napitaka. Nakon šest sedmica istraživanja, uočili su da može postojati odnos između migrene i kofeina, ovisno o količini kofeina koja se unosi pićima.

Istaknuto je da su pojedinci, u danima kada su konzumirali tri ili više napitaka s kofeinom, imali veći rizik od migrene kasnije u toku dana. Ista povezanost nije uočena kod osoba koje su pile jedno ili dva kofeinska pića, osim jednog izuzetka – ako osoba inače ne konzumira kofein, onda i jedno ili dva pića mogu dovesti do glavobolje.

Nema sumnje da kafa i migrena imaju zanimljiv i višestruk odnos. U tom odnosu bitno je koliko kafe pijete, kakav vam je metabolizam i kako na vas djeluje kafa.