Da li jedemo otrov svaki dan? Evo koje voće sadrži najviše pesticida!

 

Ovo voće mnogi vole da jedu, a ne znaju da je baš ono najviše otrovano pesticidima i da je pogubno za zdravlje svakog čovjeka.

Američko Ministarstvo za poljoprivredu sastavlja zloglasnu listu od “12 žigosanih” – namirnica koje sadrže najviše pesticida, a i u 2018. godini na prvom mjestu su jagode. Pesticidi su hemikalije koje ubijaju insekte, korov i buđ, a konzumiranje voća i povrća koje sadrži veliki broj pesticida pogubno je za ljudski organizam. Istraživači su prali voće onako kako to radi prosječan kupac, a utvrđeno je da na jagodama ostaje oko 20 pesticida, znatno više od ostalih proizvoda.

Na drugom mjestu je spanać, a po velikoj količini pesticida izdvajaju se nektarine, jabuke, grožđe, kajsije, trešnje, kruške, paradajz, celer, krompir i paprika.

Stručnjaci ističu da posebno budete oprezni kada kupujete nabrojane namirnice i ako možete, kupujte one organskog porijekla. Takođe, savjetuje se da voće i povrće dobro operete prije upotrebe, a mnogi preporučuju pranje mješavinom vode i sode bikarbone.