DA LI JE ZDRAVO SPAVATI BEZ ODJEĆE?

Nema puno podataka o istraživanjima koja su se posebno bavila eventualnim prednostima spavanja bez odjeće, ali ako osjetite da vam je san bolji i kvalitetniji kada spavate goli, onda to svakako trebate i činiti. Zaista, sve što vam pomaže da noću spavate bolje (uključujući i spavanje bez odjeće) može biti od koristi za vaše zdravlje, jer dugotrajno narušen san može biti povezan sa povećanim rizikom razvoja dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti i depresije.

Šta je sa tvrdnjama da spavanje bez donjeg rublja može pomoći održavanju zdravlja vagine? Iako je istina da provođenje previše vremena u uskoj odjeći može biti faktor rizika za gljivične infekcije, nema pouzdanih podataka koji bi potvrdili da žene koje spavaju gole imaju manje vaginalnih infekcija. Opet, ako vam odgovara, odlično! Ako ste skloni gljivičnim infekcijama, možete probati i sa kvalitetnijim pamučnim rubljem. Ukoliko nijedno ne pomogne, trebali biste se javiti ljekaru.

Ako bolujete od upalnih stanja kože, poput ekcema ili psorijaze, moguće je da spavanje bez odjeće može biti od pomoći za vašu kožu, posebno ako se lezije (suhe ili ljuskave mrlje) javljaju na područjima gdje se vaša odjeća trlja. Spavanje bez odjeće može odmoriti kožu, omogućavajući joj da „diše“ i regenerira se dok spavate. Samo se pobrinite da svoju posteljinu redovno perete hipoalergenim deterdžentom, onoliko često koliko biste to radili i sa pidžamom.