Da li je zdravo da zubi budu blistavo bijeli

Programirani smo da vjerujemo da što je osmijeh bjelji, to je zdraviji. Međutim, ovo nije uvijek slučaj. U stvari, želimo da znate da postoji nešto poput previše bijelog osmijeha, a osmijeh koji je previše izbijeljen može zapravo dovesti do drugih oralnih zdravstvenih problema.

Istina o tretmanima za izbjeljivanje osmijeha
Izbjeljivanje osmijeha je vjerovatno najpopularniji oblik estetske stomatologije danas. Međutim, ono što je nekada bilo dostupno samo kod zubara sada se može uraditi kod kuće bez ikakvog pregleda ili uvjeravanja da su zubi dovoljno zdravi. Pored toga, iako tretmani za izbjeljivanje bez recepta ljudima mogu olakšati izbeljivanje zuba, ono postaje sve popularnije i stvorilo je skoro zavisnost od izbjeljivanja. I jedno i drugo može izazvati ozbiljne probleme.

Više izbjeljivanja, više problema
Sada, treba napomenuti da se izbjeljivanje osmijeha može siguro uraditi. Međutim, postoje problemi kada neko čiji zubi nisu zdravi ili ko misli da što više izbjeljuje, to bolje – izbjeljuje svoje zube, što može dovesti do toga da stvari krenu na gore.

Prekomjerno izbjeljivanje zuba može istrošiti zubnu gleđ. Bez ovog zaštitnog sloja, zubi su izloženi povećanom riziku od karijesa i osjetljivosti. Pored toga, ako vaši zubi za početak nisu zdravi, i recimo da imate karijes, uvođenje sastojaka za izbjeljivanje može izazvati neprijatne bolove kroz zube. I problemi se tu ne završavaju.

Mnogi tretmani za izbeljivanje koji se mogu kupiti bez recepta dozvoljavaju da se previše izbjeljivača dodirne i sjedi na desnima, što može izazvati iritaciju desni, ponekad ozbiljnu. Na kraju, previše izbjeljivanja zapravo može učiniti da vaši zubi izgledaju providniji i tamniji, što je suprotno od onoga što želite.

Bezbijedno izbijelite svoj osmijeh
Najbolji način da dobijete bjelji osmijeh je da prvo počnete razgovorom sa svojim stomatologom. Ne samo da vam mogu pomoći da pronađete najbolji tretman za izbeljivanje osmijeha za vas, već vam takođe mogu pomoći da pronađete najbolju nijansu bijele za vaše zube za ukupan prirodan, ali poboljšan izgled. Za koji god tretman izbjeljivanja osmijeha da se složite, obavezno slijedite uputstva, posebno ako ćete koristiti proizvod za izbjeljivanje. Ne ostavljajte gel za izbeljivanje duže nego što je preporučeno i prestanite da koristite ako dođe do iritacije ili osjetljivosti.

Iako se tretmani za izbjeljivanje osmijeha mogu naći u bilo kojoj prodavnici prehrambenih proizvoda ili čak naručiti na internetu… to ne znači da su svi kreirani podjednako. Pobrinite se da sami istražite, razgovarajte sa svojim stomatologom i ne pretjerujte.