Da li je štetno nositi grudnjak u krevetu?

Vječna dilema, koja se tiče spavanja u grudnjaku nikad nije “izlizana” tema. I dok neke djevojke ne skidaju grudnjak sa sebe čak ni kad spavaju, druge jedva čekaju da dođu s posla da oslobode grudi. Upravo zato se i postavlja pitanje koliko je nošenje grudnjaka u krevetu pametan izbor?

Stručnjaci kažu da je spavanje u grudnjaku stvar svačijeg osobnog izbora. Naime, ne postoji niti jedno istraživanje kojim je dokazano da spavanje u grudnjaku loše utječe na naše zdravlje ili da utječe na bilo koji način na izgled grudi.

Ono u čemu ćete zasigurno željeti izbjegavati spavanje je uski, kompresijski sportski grudnjak ili bilo što s donje žice. Kada se nosi duže vrijeme, kompresijski grudnjak može pritisnuti vaš limfni sistem, što vašim grudima ni tijelu ne ide na ruku.

Naime žene sa bujnijim poprsjem ili osjetljivim grudima bolnim na dodir često biraju mekane, ponekad i sportske grudnjake koje nose prilikom spavanja.

Ono u čemu ćete zasigurno željeti izbjegavati spavanje je uski, kompresijski sportski grudnjak. Kada se nosi duže vrijeme, kompresijski grudnjak može pritisnuti vaš limfni sistem, što vašim grudima ni tijelu ne ide na ruku.


Žene dojilje najviše spavaju u porodiljskim grudnjacima, koji im pružaju udobnost.

Žene s osjetljivim grudima više vole da spavaju u grudnjaku, jer ih materijal spavaćice ili pidžame često iritira.

Žene se često pitaju djeluje li nošenje grudnjaka dok spavaju na opuštanje grudi, međutim odgovor je negativan. Naime na opuštanje grudi utječe starost, broj trudnoća, genetika, hormoni ili indeks tjelesne mase.

Vrlo je važno da pri izboru kvalitetnog grudnjaka, pažljivo birate materijal od kojeg je napravljen. Najbolji grudnjaci su od pamuka, jer su najudobniji za kožu.

Vjerovali ili ne, neki grudnjaci mogu prouzrokovati gljivične infekcije ovisno od materijala od kojeg su napravljeni.

Moguće je i da dobijete alergijsku reakciju na žicu od grudnjaka.

 

error: Content is protected !!