Da li je posao jedini razlog zbog kojeg živite?

 

Govorimo o jedinstvenom obliku zavisnosti koji se cijeni u društvu. Nažalost, pretjeran radoholizam nanosi fizičku i psihičku štetu, i to ne samo toj osobi već i ljudima koji je okružuju

Termin „radoholičar“ nastao je od dvije riječi: „rad“ i „alkoholičar“, što ukazuje na to da je riječ o nekom obliku zavisnoti. To su svije strane jedne medalje pod nazivom „bjegstvo od realnosti“. Radoholičar ne samo da voli svoj posao već je lud za njim.

Čak ni kod kuće ne prestaje da razmišlja o poslu, s nekim telefonira, nekoga kontroliše…

Couple using technologies in bedroom

 Simptomi radoholičara

Sa strane se stiče utisak da radoholičar uopšte ne odmara, da je spreman da žrtvuje svoj privatni život i odnose u porodici. Najteže vrijeme za ove osobe jesu slobodni dani. Oni se tada muče, ne znaju šta da rade. Zabava ih malo interesuje jer je smatraju „gubljenjem vremena“.

Ovakav čovjek ne osjeća zadovoljstvo u životu, njemu je prijatno samo na poslu, d dom je za njega mjesto samo mjesto gdje može obnoviti snagu kako bi se ponovo vratio na posao. Evo kako neki zavisnik od posla pronalazi „prave argumente“: „Zarađujem novac za porodicu“, „Hoću da napravim karijeru“, „Na meni je teret odgovornosti“, „Od ovoga idemo na ljetovanje“…

 

Međutim, zadovoljstva od dostizanja cilja – nema, jer je fokus pažnje radoholičara usmjeren na sam proces rada. Pritom, praktično u svakom radnom kolektivu veoma se cijene stručnjaci koji su u potpunosti posvećeni svom poslu. Njih podstiču i navode ih kao primjer, čime samo pojačavaju stanje zavisnosti tih „radoholičara“.

Uzroci

Smatra se da je radoholizam povezan s emocionalnim problemima i mentalnom zbunjenošću, koja se javlja u obliku anksioznosti, nemira, straha bez posebnog razloga. Kako bi smanjio psihički napor, čovjek se oslanja na rad, koji postaje neophodan, ritualan. On, praktično, bježi od drugih obaveza, odnosa, od istine… Po pravilu, to je bijeg od realnosti.

Bliske osobe radoholičara više nisu u porodci, već to postaju njihovi poslovni saradnici, a strast jednog supružnika prema poslu utiče na zajednički život i pratnerovo psihičko zdravlje. Ima partnera koji prihvataju ovakvu situaciju (zbog novca, komfora, ljubavi), ali najčešće žene ne pristaju na ovakav život i odsustvo muževljeve pažnje, te u većini slučajeva dolazi do razvoda.

Businessman sleeping at desk

 Bolesni kad ne rade

U Kini se problemom s premaranjem na poslu bave na državnom nivou, jer od toga u toj zemlji svake godine umre oko 600 000 ljudi, dok je u Japanu radoholizam došao na nivo trenutne socijalne katastrofe. Za mnoge kompanije radni dan od dvanaest sati je uobičajen, pa mnogi radnici ostaju na poslu da spavaju!

Rukovodstvi japanskih firmi zahtjeva od radnika maksimalnu posvećenost, pa da bi zadržali posao, oni, koriste najviše šest dana odmora, iako imaju pravo na cijeli mjesec…

Svaki šesti zapsoleni u SAD i Velikoj Britaniji radi više od 60 sati sedmično, a 30% stanovništva Kanade su radoholičari. U Holandiji se često ljudima koji su opsjednuti poslom dijagnostikuje tkz. „bolest od odmora“, kad tokom slobodnih dana ili godišnjeg odmora čovjek gubi duševni mir i obolijeva fizički…

 Hobi kao lijek

Izbavljenje od bilo kojeg oblika zavisnosti počinje prihvatanjem problema. Zatim slijedi nalaženje rješenja: nastavak u istom ritmu ili prihvatanje različitosti u životu. Neophodno je pronaći i razloge koji su doveli do zavisnosti. Poslije toga slijedi terapija i postepeno „učenje“ da, osim posla, postoji interesantan život – porodične radosti, putovanja, odmor. Sve to treba raditi s ljubavlju i pažnjom kako bi bilo uspjeha.

Za početak, trudite se da radite osam sati dnevno, da rano liježete i ustajete. Drugi dio dana provodite s porodicom uz minimalnu upotrebu telefona i mejla. Napravite, „tampon-zonu“, od posla. Ako vi budete poštovali svoje privatno vrijeme, to će činiti i vaši saradnici. Pred spavanje pijte umirujuće biljne čajeve, praktikujte kupke i masaže.

Obavezno izaberite neki hobi koji će vam zaokupiti misli (pecanje, šah, slikanje…). Bar dvaput godišnje koristite odmor od minimum sedam dana i nikako nemojte ići u krevet s mislima o poslu.