DA LI JE PAS PRAVI LJUBIMAC ZA VAS?

Ako želite psa za kućnog ljubimca, prije nego što donesete odluku da ga nabavite, vrlo je važno da se dobro informirate na što sve morate biti spremni kako bi obezbedili sve ono što mu je potrebno da bi se pravilno razvijao i bio sretan pored Vas.

Foto: Ilustracija

Foto: Ilustracija

Spremni ste na svakodnevne šetnje sa psom i onda kada niste raspoloženi i kada ste umorni, po kiši, vjetru, jakom suncu, po hladnoći i snijegu? Sigurni ste da možete tolerirati svaki nestašluk, izgrickane komade namještaja ili omiljeni par obuće? Neće Vam smetati dlake na tepihu, krevetu, po odjeći ili to što morate da čistite pseći izmet na ulici? Financijsko stanje Vam dozvoljava da psu možete priuštiti liječenje kod veterinara, hranu potrebnu za njegovu pravilnu prehranu, redovito cijepljenje i davanje tableta protiv parazita? Ostali članovi obitelji nemaju ništa protiv čuvanja psa u kući? Ukoliko je Vaš odogovor na sva ova pitanja potvrdan, onda možete da razmišljate o nabavci psa.

Vrijeme
Od svih životinja koje se mogu gajiti kao kućni ljubimci, psi su verovanto najprohtevniji. Traže konstantnu pažnju, ne vole da budu sami, tako da vlasnik mora da ima dovoljno slobodnog vremena koje će posvetiti svojoj kuci. Pošto primite psa u svoj dom najprije je potrebno vrijeme da se on prilagodi novom okruženju, Vama, Vašoj djeci i ostalim ukućanima. Kasnije, kada se pas adaptira, potrebno je odvojiti vrijeme za njegovu dresuru, igru, vođenje u šetnje, a koliko će Vam vremena biti potrebno za sve te aktivnosti, ovisi prije svega o pasmini Vašeg ljubimca.

Pas nije igračka
Nikada nemojte ni pomisliti da nekog iznenadite kupujući mu psa na poklon. Isto tako, ne podliježite pritisku Vaše djece da im kupite psa. Djeca, osobito ona mlađa koja još ne idu u školu, uglavnom se ne mogu samostalno brinuti o psima, jer ih najčešće smatraju igračkom. U takvim slučajevima, htjeli – ne htjeli, morate na sebe da preuzeti svu odgovornost o psu. Ukoliko razmišljate da nabavite psa radi imidža i Vašeg statusa u društvu, istog trenutka odustanite od toga. Psi nikako ne služe samo da se sa njima igrate! Kao i ljudi, oni osjećaju bol, pate, tuguju. Jedino posvećeni vlasnici koji vole svog kućnog ljubimca mogu biti potpuno sigurni da je njihov pas sretan. A nesretne životinje su sklonije bolestima, nestabilne su i jasno pokazuju svoje nezadovoljstvo problematičnim ponašanjem.

Štenci su nježni i slabi
Dok sisaju, uglavnom u prvih 7 do 8 tjedana od rođenja, štenad ne treba odvajati od majke. Male štence nemojte kupati, jer ih tako izlažete riziku da dobiju upalu pluća. Da bi njihova dlaka bila čista i sjajna, dovoljno je obrisati je mokrom krpom koja je nakvašena otopinom octa i vode. Davanje lijekova je strogo zabranjeno, jer postoji opasnost da štene ugine. Ne preporučuje se da malog psa vučete za udove, da ga spuštate na stol, krevet ili na druga visoka mjesta sa kojih može pasti i zadobiti ozbiljne ozljede. Strujni kablovi su također opasni, jer će ih štene sigurno glodati. Ukoliko nije primilo cjepivo, kontakt sa drugim psima i mačkama je strogo zabranjen zbog velike opasnosti od virusa.

Ne ostavljajte ih same
Mali štenci ne mogu razumjeti namenu predmeta, ne razlikuju mirise, zvukove, ne prepoznaju okolinu i jako pate za majkom. Zato je vrlo važno da u prvo vrijeme nikada ne budu sami. Obezbedite svom štencu mekanu postelju, najbolje kartonsku kutiju iz koje ne može da izađe i napunite je krpama. Neka noću spava blizu Vas, a kada počne cviliti, mazite ga. Već nakon nekoliko noći štenac će se navići na Vas i mirno će spavati.

Mala i velika nužda
Štene bira mjesta koja mirišu na njegove fekalije i tu obavlja nuždu. Da bi neutralizirali taj miris, operite mjesto octom. Neposredno po završetku obroka izađite sa kucom van ili je odvedite do mjesta u kući predviđenog za obavljanje nužde.

Najiskreniji čovjekov prijatelj
Smatra se da su ljudi još u kamenom dobu pripitomili psa, a pseća vjernost prema čovjeku traje i danas. Psi se od davnina vode u lov, koriste se za čuvanje imovine, životinjskih stada, za razonodu i društvo. Snažno se vezuju za ljude i zahtijevaju puno ljubavi. Ovisno o rasi, mogu imati životni vijek od 10 do 18 godina.

(Autor: Dragan Antić/aura.ba)

Svakako za više informacija o kućnim ljubimcima posjetite naš prijateljski sajt: ljubiteljipasa