DA LI JE HARIS SILAJDŽIĆ OD 2009. GODINE POD SIHIRIMA?

U proljeće 2009. godine  sihirbazi su se okupljali kod nišana na Šehovoj koriji i provodili crnomagijaške obrede preko postera Harisa Silajdžića. Vedran Dodig tvrtdi da je pronašao jednu Silajdžićevu sliku probodenu tespihom

Harisa Silajdžića više nema na političkoj pozornici u BiH. Nestao je jer su i on i njegova Stranka za BiH tokom posljednjih 6 – 7 godina na svim izborima bilježili loše rezultate. On u utrci za člana Predsjedništva BiH, a Stranka za BiH i na lokalnim i na općim izborima osvajala je sve manje mrvice. Zbog loših rezultata se povukao, iako je slovio kao jedan od najmoćnijih i n ajcjenjenijih političara iz reda bošnjačkog naroda.

Ako se u proljeće 2009. godine i sumnjalo u priče koje je „Aura“ objavila, a dobila ih je od Vedrana Dodiga,  danas se, čini se, ta priča i potvrdila na djelu. Silajdžića nema na političkoj sceni, a svi znamo da nije otišao dragom voljom u izolaciju.

Njega su u političku smrt poslale sarajevska sihirbazuše, angažovane iz Banja Luke i Beograda. Sve se odigravalo kraj turbeta i nišana na sarajevskoj Šehovoj koriji. O tome je “aura” pisala u proljeće 2009. godine:

 Ispred nas su nekoliko stoljeća stari muslimanski nišani. Naš vodič Vedran tvrdi da je sedam dana ranije upravo na ovom mjestu bio svjedok crnomagijaških djela usmjerenih i na sam državni vrh BiH. Navodno, članu predsjedništva Harisu Silajdžiću se na ovom mjestu prave sihiri. Žena koja to tvrdi i koja je bila stvarni očevidac nemilog događaja nije željela pred objektive naših fotoaparata. Kaže, boji se SIPA-e. Vedran je bio hrabriji.

„Prolazili smo slučajno pored Šehove korije i zastali da pogledamo nišane. Moja prijateljica je išla prva pa je stigla prije nas. Bili smo udaljeni desetak metara od nje kada je zavikala: “Allahu moj”, sagela se, uzela nešto u ruke i počela bacati niz liticu. Brzo smo prišli. Rekla nam je da je našla sliku Harisa Silajdžića probodenu tespihom posred glave. Pored slike je bilo jaje, kost i prezervativ. Sliku i kosti je bacila niz liticu, tespih nije dirala – priča Vedran.

Tvrdi da je njegova prijateljica vjernica, mnogo je čitala o sihirima i magijama, a nije sklona ni laganju. Po njegovom, nema sumnje da Harisu neko radi o glavi.

„Brzo smo se udaljili s tog mjesta ne osvrčući se. Bilo je jezivo. I danas sam na ovo nerado pristao. Ali, imam obavezu da kažem šta se desilo. Postoji još svjedoka koji su bili sa mnom, ali se kao i prijateljica boje reći šta su vidjeli – govori Vedran.

Da se nešto čudno dešava, navodno su Vedranu potvrdili i ljudi koje su toga dana sreli u blizini nišana na Koriji.

“Rekli su da se nerijetko tu mogu vidjeti posjetitelji, što i nije čudno. Ali je čudno što nekada dolaze u noći, pale svijeće, često ostavljaju iza sebe slike i druge predmete – govori Vedran.

Mještani iz okoline Korije, Močila, Jarčedola… o mezarima i sličnom događaju ovome malo znaju. Jedino u što su sigurni je da su općinske vlasti prije nekoliko godina uredile prostor oko mezara i sagradile lijep šadrvan iznad.

Ismet Ligata, koji od nišana živi svega tristotinjak metara udaljenosti kaže da osim što često vide sarajevsku omladinu kako navečer dolazi i opija se na Koriji, drugih neobičnih rituala nije viđao. Priče da se na ovom mjestu postavljaju sihiri, pale svijeće i izvode cnomagijaški rituali, za njega su nepoznate.

“Ma neće narod da priča. Boji se. Svako voli da mu belaj preskoči kuću – kaže Vedran ubijeđen da je prijateljica toga dana sigurno vidjela Harisovu sliku i da se na ovom mjestu nešto čudno dešava.

O ovom mezaristanu se malo zna. Neki autori navode da se radi o dva derviška mezara, najvjerovatnije pripadnika sufijskog reda. Nišani su bez natpisa i najvjerovatnije da su derviši koji su ukopani na ovom mjestu umrli prije 1662. godine, navode neki autori.

Šejh Mohamed Elgaher, Egipćanin koji živi i radi u Visokom, komentarišući slučaj mezara na Koriji kazao je da nema sumnje da se radi o djelu sihirbaza.

“Materijal koji sihirbazi koriste za pravljenje svojih zlih djela su svakako konac, jaja, fotografije ljudi… Kako na groboljima i mezarovima, džina ima jako puno, onda je uobičajeno da sihirbazi svoje rituale izvode na tim mjestima. Takvi predmeti ukazuju i to da se radi o vrlo ozbiljnim sihirima – objašnjava šejh Elgaher. On posebno izražava zabrinutost zbog navodne Silajdžićeve slike na ovakvom mjestu. (aura.ba/A.A., A.H.)