Da li datum rođenja određuje koje ćemo bolesti imati: SEPTEMBARSKE BEBE MANJE IMAJU HRONIČNIH BOLESTI!

Koliko period rođenja i začeća utiče na dugoročno zdravlje, kako se spekulisalo dugo, pokušali su da otkriju naučnici sa španskog univerziteta Alikante. Oni su analizirali vezu između mjeseca rođenja 30.000 ispitanika i 27 hroničnih oboljenja, i došli su do zanimljivih podataka.

Studija je pokazala da bebe rođene u septembru imaju najmanju šansu da razviju hronične bolesti, ali i da septembarci muškog pola imaju čak tri puta veću šansu da pate od problema sa štitnom žlijezdom nego januarske bebe.

Osteoporozi su skloniji rođeni u aprilu, maju, septembru i oktobru, dok bebe rođene u martu, junu i decembru imaju najviše šansi da u starijem životnom dobu obole od katarakte.
Bebe rođene u julu imaju za 25 odsto veću vjerovatnoću da dobiju visok krvni pritisak, dok junske imaju 34 odsto veću šansu da obole od depresije.

Naučnici su pokušali da utvrde i da li ima razlike između djece rođene u zimskim i ljetnim mjesecima, jer se razlikuju i spoljni faktori koji svakako jesu odgovorni za razvoj imuniteta.

Posebno je važna sunčeva svjetlost koja utiče na proizvodnju vitamina D, a on može da igra ključnu ulogu u (ne)obolevanju tokom života. Dr Robert Kaf iz Kraljevskog statističkog društva kaže, međutim, da je prirodno da će biti obrazaca koji se ponavljaju, ali da oni nisu nužno i pokazatelji dobrog ili lošeg zdravlja, čime apeluje na roditelje da se ne drže striktno ovog šablona kada planiraju roditeljstvo.

error: Content is protected !!