Da li će se pojaviti ove godine: NA SVAKU GOSPOJINU U CRKVI SE POJAVI 100 ZMIJA, A KADA NE DOĐU TE GODINE JE KATASTROFA

Nauka još uvijek nije objasnila misteriozni fenomen koji se događa svakog 15. avgusta u seoskoj crkvi na Kefaloniji, međutim, to nije spriječilo maštovite lokalce da iskonstruišu brojne legende o tome zbog čega dolaze zmije.

Ostrvo Kefalonija je najveće ostrvo Jonskog mora, koje je pored svojih prelijepih plaža posebno i po rijetkom fenomenu koji se bez izuzetka odvija svakog 15. avgusta u seoskoj crkvi Markopula.

Svake godine na praznik Velika Gospojina ili Uspeće Bogorodice, u crkvu Gospe Fiduse pristiže na stotine zmija. Prema tvrdnjama lokalnih mještana one obično ovdje dolaze dan ili dva pred praznik i ostaju u njoj sve dok se ne odsluži liturgija. Sa završetkom liturgije ovi gmizavci odlaze svaka na svoju stranu.

Nije poznato kada su se zmije prvi put pojavile u crkvi, ali stanovnici ovog ostrva raspredaju priče koje sežu duboko u prošlost.

Prema njihovim tvrdnjama čak i kada su Grci prešli na novi kalendar, koji je pomjeren za trinaest dana unaprijed – zmije su riješile da ispoštuju stari kalendar i pojavile se 15. avgusta.

Pored ove priče, postoji i lokalna legenda koja opisuje zbog čega je došlo do ovog fenomena. Legenda kaže da su pirati u XIII vijeku zauzeli ostrvo i pokušali da provale u manastir pun monahinja. Kako priča dalje govori, u tom trenutku su se pojavile zmije koje su isprepletale tijela i formirale zid između pirata i manastira. Ubrzo potom, prestrašeni ovim prizorom, pirati su podigli svoja jedra i pobjegli.

Jedna verzija čak navodi da su monahinje u strahu pred najezdom gusara i njihovih zločina zamolile Boga da ih pretvori u zmije. Njihove molitve su prema legendi uslišene i na taj način su spašene. Od tada one dolaze ovdje da obilježe praznik po kom je crkva i dobila ime.

Staklene kutije
Prema riječima očevidaca i stanovnika ovog i okolnih mjesta zmije su malih dimenzija – ne duže od jednog metra i sive su boje. Ono što ih karakteriše je da se ne plaše ljudi. Pojavljuju se svake godine u približno isto vrijeme i to najviše oko ikone Bogorodice.

U novije vrijeme, lokalci i sveštenstvo su za njih napravili staklene sanduke u koje ih sveštenici sklanjaju zbog bezbjednosti. Po završetku liturgije, sveštenici vade zmije i vjernici mogu da ih dodirnu, a ovaj čin se smatra vrstom blagoslova.

Zabilježeni su običaji kada ih ljudi stavljaju na glavu i dopuštaju im da puze po njihovom tijelu jer smatraju da će im one donijeti sreću. Inače njihovo grčko ime je agiofide i u prevodu na naš jezik znači “sveta zmija”.

Grci bilježe da se zmije nisu pojavile samo dva puta, otkako prate ovaj fenomen. Prvi put – 1941. godine prije okupacije u Drugom svjetskom ratu i drugi put – 1953. godine kada je Kefaloniju zadesio razoran zemljotres. Stoga, mnogi od njih smatraju da ako se zmije ne pojave – te godine mogu da očekuju neki nesretan događaj. Ovaj fenomen je toliko popularan u Grčkoj da ga prate brojni mediji.