Da li biste odsjeli u ovako nekom odmaralištu: UŽIVANJE U LEDENIM HOTELIMA

Na pomen leda, većini ljudi prođe jeza niz kičmu, pogotovo ako su ljubitelji ljeta. Ipak, ima i onih kojima je zima srcu bliža, a hladnoću podnose bez ikakvih problema. Ukoliko spadate u takve, vjerujemo da bi boravak u ledenim hotelima bio baš po mjeri.

I zaista, posljednjih godina, ovakav tip smještaja sve je popularniji, a turisti imaju priliku da odsjednu u hotelima nalik igloima, izrađenim od leda i snijega.

Hotel De Glejs – Seint Gabriel de Valkatije, Kanada (226 dolara noćenje po osobi)
Ovaj hotel nalazi se nedaleko od Kvebeka i jedini je objekat ovog tipa u Sjevernoj Americi. Sami zidovi debeli su 4 metra, a visoki skoro 5. Sastoji se od soba, prizemnog hola, kapele, bara i velikog klizališta.

Uzmite jabukovaču u baru (služite je u ledenoj fruli), posjetite ledenu kapelu, a zatim se povucite u svoju sobu. Krevet je napravljen od leda, ali je, srećom, prekriven drvenom oprugom, dušekom i krznom. Ostale pogodnosti uključuju unutrašnja termalna kupatila i spoljne tople kupke. Ovaj hotel je jako popularan među turistima, čemu u prilog govori to što je za trinaest sezona koliko postoji, ugostio oko milion posjetilaca, navodi se na Wikipediji.

Ledeni hotel “Jukkasjärvi”, Švedska (od 137 dolara po osobi)
Ovaj nevjerovatan hotel nalazi se na samo 120 milja od Sjevernog pola, a otvoren je još davne 1989. godine. Tada je bio prvi ovog tipa, a i dan, danas, privlači turiste iz cijelog svijeta. Najbolje od svega – otvoren je tokom cijele godine, navodi se na portalu bestproducts.com. Ovdje takođe možete da se skijate, klizate, ali i da naučite da pravite skulpture od leda.Zidovi hotelskih soba su pažljivo rezbareni, a preko kreveta se nalazi koža irvasa.

Snježni dvorac, Finska (384 dolara noćenje)
Nakon sankanja sa psima i krstarenja snježnom tundrom, vratite se u udobni snježni dvorac u finskoj Laponiji, kako bi se zagrijali uz malo kuhanog vina i pečenu jagnjetinu sa povrćem, dok sjedite za stolom od leda.A kada dođe vrijeme za spavanje, samo se ušuškajte u posebnim vrećama obloženim debelim runom.

Sornisiva iglo hotel, Norveška (305 dolara noćenje)
Ovaj hotel je izgrađen 1999. godine i prvi je među objektima ove vrste izgrađenim u svijetu. Posjeduje 30 različitih apartmana, ledenu kapelu, ledeni bar i nekoliko salona. Sve dekoracije u sklopu ovog hotela su djelo profesionalnih umjetnika i skulptora leda, dok pritom sve izgleda veoma sofisticirano i šarmantno. Temperatura unutar građevine se održava u rasponu od -4 do -7 stepeni koja stvara, kako administracija tvrdi, idealne uslove za dubok san i relaksaciju organizma.

Svaki krevet je prekriven jelenskom kožom i u ponudi se nalaze vreće za spavanje koje dolaze kao dodatak po potrebi gostiju. Hotel ne sadrži tuševe i saune, ali jedinstveno iskustvo se može pronaći u toploj termalnoj kadi koja se nalazi izvan pansiona i pruža jedinstven ugođaj koji upotpunjuje uživanje u pogledu na vizuelno poigravanje i magiju Aurore Borealis, navodi se na portalu luxlife.rs.

Kakslauttanen Arctičko odmaralište Saariselkä, Finska (290 dolara noćenje)
Ovo je jedan od možda najromantičnijih snježnih hotela. Ovdje možete spavati u klasičnim igloima od leda, ali i nešto drugačijim, futurističkim gotovo, pogotovo ako ste ljubitelji polarnih svjetala. Izleti uključuju ribolov na ledu na jezeru Inari i vožnje saonicama irvasa kroz šumu do lokalnog sela Sami.

Iglu – Dorf Zermat, Švajcarska (140 dolara noćenje)
Šarmantno skijalište Zermat, poznato je i po neobičnim hotelima – igloima, u kojima možete uživati nakon dana provedenog na snijegu. U Švajcarskoj postoji čak 5 igloa ovog tipa. Posebno popularno je kupanje u otvorenom đakuziju, uz tanjir najboljih švajcarskih sireva.

Ledeni hotel Sibiu, Rumunija (117 dolara noćenje)
Ukoliko ste mislili da mrate da pređete barem pola svijeta da bi uživali u čarima ledenih hotela, varate se. Jedan se nalazi u Rumuniji, na obali jezera Balea. Hotel ima samo 12 soba, svaka sa krevetom sa ledenim blokom prekrivenim vrećom za spavanje,preko koga je prebačeno vještačko krzno. A dok ste u Transilvaniji, obavezno obiđite i obližnji Bran, poznatiji kao Drakulin zamak.

Grandvalira iglo hotel, Andora
Specijalna pažnja u ovom luksuznom hotelu je posvećena njegovim detaljima. Željena romantična atmosfera je postignuta kroz elegantno dekorisanje i zakrivljene zidove, koji simbolizuju besprijekorna mitska bića i intrigantni ornamenti. Sobe su takođe osvijetljene zelenom, ljubičastom, ružičastom, plavom ili bijelom bojom, kako bi kreirale fantastičnu impresiju magičnog.

Hotel je izgrađen na prijatnoj lokaciji jedinstvene prirode i nalazi se na nadmorskoj visini od 2.350 metara, duboko u planinama. Bilo da želite da skijate u obližnjem ski centru, ili jednostavno samo posmatrate slikovite predjele planinskog vijenca beskrajne ljepote, sve vam je to omogućeno u Grandvalira hotelu.