Da li bi treći svjetski rat mogli započeti roboti ubice? Dovoljan je samo kratki apdejt i svi ćemo umrijeti!

U ratovima budućnosti, autonomni roboti-ubice će se boriti do smrti. Vještačka inteligencija je budućnost za čitavo čovječanstvo“. Ko god je u prednosti kada je u pitanju vještačka inteligencija, taj će vladati svijetom!

U Doktoru Strejndžlavu, kultnom filmu Stenlija Kjubrika iz 1964. događaji izvan kontrole SAD i ruskih vođa okidaju spiralu događaja koji dovode do apokalipse svijeta, kao kubanska raketna kriza, ali sa drugačijim krajem.

Dok se odvija treća revolucija u ratovanju – nakon pojave baruta i nuklearnog oružja – stručnjaci i aktivisti se plaše da će zbog naoružavanja vještačke inteligencije, i poriva da se razviju autonomni ubojiti sistemi naoružanja (Ausn), svijet biti bliži tom stanju nego ikada ranije.

„Ako se trenutno razvijanje autonomnog oružja od strane visokotehnoloških nacija ne zaustavi, globalna bezbjednost bi mogla da bude dramatično destabilizovana. Slučajni sukob između neprijateljskih robota na granici ili u međunarodnim vodama bi mogao da eskalira u rat koji ljudi ne bi mogli ni da razumiju, niti da spriječe. Sukob bi mogao da bude okončan za nekoliko minuta, prije nego što bi bilo ko mogao da ga spriječi, uz ogromna razaranja i gubitke života“ – kaže mi Noel Šarki, profesor vještačke inteligencije i robotike sa Univerziteta u Šefildu.

Razne preteče polu-autonomnog oružja već postoje, kao što je mehanizovana straža u korejskoj demilitarizovanoj zoni, koja bi automatski pucala na uljeze, ali trka u naoružanju kada su u pitanju Ausn – takođe poznata i kao roboti-ubice – je u toku, što znači da će u nekom trenutku u bliskoj budućnosti najjače nacije na svijetu imati pregršt autonomnih lovačkih aviona i tenkova, pored ostalih sistema naoružanja, i to sa malo, ili bez imalo ljudske kontrole.

Autonomija je samoproklamovana prekretnica u budućnosti vojne strategije SAD, i izazvala je meteorsko povećanje fondova za robotiku, od 91.5 milijarde dolara 2016. do vjerovatno 188 milijardi do 2020. dok Rusija, Kina i drugi povećavaju svoje investicije, da ne bi zaustali. Supersila razvija prototip bezrepnog, bespilotnog aviona X-47B – čiji domet je deset puta veći od običnog lovca F-25 – koji će biti u stanju da uzleti u svim vremenskim uslovima, leti u eskadrilama i doliva gorivo u vazduhu.

Posebno je dizajniran da bude korišćen na Pacifiku, nakon žučnog izvještaja o spremnosti vojske SAD koji je otkrio da SAD kaska za Kinom, koja sada ima hipersonične projektile koji bi potencijalno mogli da im daju odlučujuću prednost u bilo kakvom budućem ratu u Južnom kineskom moru.

„Iako se mora priznati da je vizija futuristička, može se zamisliti scenario po kome UUV-ovi uočavaju, prate, identifikuju, ciljaju i uništavaju neprijatelja – i sve to autonomno“, piše u izvještaju Ministarstva odbrane SAD. Tu su „zamišljeni automatski sistemi koji glatko operišu sa sistemima pod ljudskom kontrolom, sa namjerom da se postepeno smanjuje ljudska kontrola i donošenje odluka koji su potrebni za kontrolisanje automatskog dijela strukture naoružanja“.

Kinezi svoje oružje generalno više drže pod velom tajne, ali nedavno su predstavili nešto od svojih dostignuća na Međunarodnom sajmu i konferenciji odbrane, jednom od najvećih sajmova naoružanja na svijetu, u Dubaiju. Sve jača supersila je razvila dron CH-5, bespilotnu borbenu letjelicu, koja može da leti 60 sati neprekidno, i uskoro će biti u mogućnosti da bez prekida preleti 18 hiljada kilometara. Komentatori kažu da kineski napredak u vještačkoj inteligenciji može da dovede do toga da one u budućnosti postanu dio flote autonomnih dronova.

Rusija takođe napreduje u istraživanju i razvoju Ausn-ova.
„Vještačka inteligencija je budućnost, ne samo za Rusiju, već za čitavo čovječanstvo“. Ko god je u prednosti kada je u pitanju vještačka inteligencija će vladati svijetom“, rekao je prošle godine Vladimir Putin.

I UK takođe razvija sisteme naoružanja koji posjeduju autonomiju, i među brojnim je državama sa visokotehnološkom vojnom industrijom koje se protive preventivnoj zabrani, uprkos nedavnoj tvrdnji Tereze Mej da želi da UK bude predvodnik u etičkoj veštačkoj inteligenciji. Borbena letjelica Taranis iz UK je dizajnirana da pogađa udaljene mete „čak i na drugom kontinentu“.
Ovo oružje takođe može da bude hakovano i ponaša se nepredvidljivo, kada je suočeno sa neočekivanim okolnostima; stručnjaci ističu neuspjeh odbrambenog raketnog sistema Patriot u prvom Zalivskom ratu kao dokaz da raznorazno oružje može da zakaže na nepoznate načine.

„Autonomni sistemi naoružanja su pod potpunom kontrolom kompjutera, sa svim inherentnim problemima koje korišćenje kompjutera sa sobom nosi“, nastavlja Šarki. „Problem je u tome što ako ih svaka, ili veliki broj zemalja budu imale, nećemo znati kako će reagovati jedni na druge. To su nepoznati algoritmi međusobnog ratovanja, i sama ta činjenica ih čini nepredviljivim i suprotstavljenim pravilima ratovanja“. (VICE UK.)