DA LI BI STE OVAKVIM OTVARAČEM OTVARALI PIVSKU ILI VINSKU BOCU; JEDNA BABA GA JE KUPILA ZA SVOJU UNUKU?

Na Braču su trenutno najtraženiji ovi suveniri. Veličine su od pet do 30 centimetara, najmanji služe kao privjesci, a većini je dodijeljena uloga otvarača za boce.

Ovih drvenih spšolovila ima u svim bojama – bijelih, crnih kao noć, ali i crvenih, ružičastih, žutih… Šarenih, cvjetnih, posutih leptirima i tovarima. I onih klapavih, šuškavih, koji također imaju svoju publiku.
„Ili ih vole, ili ih mrze, ali uvijek privlače pažnju. Neki kažu “asti, vidi ove sramote”. A ima i onih šta će kupit odma tri. Toliko je jedan otac iskešira na molbu 18-godišnje kćerke, koja je to odlučila darovat prijateljicama kao pozdrav sa Vrača. Jednog je kupila i jedna baba od 80 godina, jedva živa, i rekla da će ga darovat unuci. A najveći je smijeh bio kad je za jednim zavapilo dijete od 12 godina, jer ga je htjelo kupit učiteljici na dar. I šta će mater, izvukla novčanik i ispunila djetetu romantičnu želju – ispričali su prodavači.

Ovi suveniri su izrađeni od maslinova i orahova drva, dolaze iz uvoza, a cijena im se kreće od 5 do 10 KM. A što se tiče kupaca, ima ih sa svih strana svijeta. Od Amerikanaca, Francuza, Nijemaca, Poljaka, pa do Bosanaca i Hrvata.