DA ILI NE: SMIJETE LI TAMPON KORISTITI TOKOM NOĆI

Tokom ljeta žene češće koriste tampone jer su praktičniji od higijenskih uložaka, naročito kada smo na moru. No smiju li se tamponi koristiti i tokom noći? Odgovor smo potražili kod ginekologa.

Prvo i najvažnije pravilo kod korištenja tampona je da se redovito mijenjaju, preciznije svakih četiri do pet sati. To je važno znati pogotovo ljeti kada žene češće koriste tampone tokom dana, ali i noći. No koliko je sigurno koristiti tampone tijekom noći? Odgovor smo potražili kod stručnjaka.

– Korištenje tampona tokom noći, odnosno spavanja nikako se ne preporučuje jer tampon tada stoji predugo i povećava se rizik od pojave infekcija. Tampon koji se predugo koristi stvara savršeno hranilište za bakterije koje i inače žive u rodnici i čekaju da buknu – upozorava ginekologinja dr. Silva Babić.

Uz to, predugo korištenje istog tampona može izazvati toksični šok sindromim čiji su simptomi visoka vrućica, hipotenzija, osip i višestruko zahvaćanje organa koje može brzo napredovati u teški i nepopravljivi šok.

Dakle, i ženama koje i inače koriste tampone preporučuje se da ih tokom spavanja zamijene s higijenskim ulošcima. Također, tokom ljetnih mjeseci važno je ukazati na još jednu čestu grešku – ne mijenjanje tampona nakon plivanja, prenosi portal Zadovoljna.

Bez obzira kupate li se u bazenu, rijeci, jezeru ili moru, tampon biste trebali promijeniti čim izađete iz vode. Končić tampona namočen hlorom, slanom ili riječnom vodom može uzrokovati iritaciju kože.