Da čitava kuća zamiriše na slatko: Recept za uvijek omiljenu štrudlu sa makom

Nema dobrog zaslađenja dok ne zamiriše stara dobro poznata štrudla


Za tijesto:

500 g brašna
250 ml mlijeka
30 g kvasca
1 jaje
1 žumance
50 g šećera
50 g otopljenog maslaca

Za fil:

500 g maka
200 g šećera
1,5 šolja mlijeka

Za premaz:

1 jaje

Priprema
U mlakom mlijeku razmutiti kvasac i šećer. Onda dodati ostale sastojke za tijesto i umijestiti. Ostaviti da odstoji 20-ak minuta. Onda podijeliti na 3 dijela. Za fil pomiješati mak i šećer. Mlijeko zagrijati skoro do vrenja. Dodavati u mak i šećer iz par puta. Ne sve od jednom i lijepo miješati. Tijesto razvući pa premazati filom i uviti u rolat. Zagrijati rernu na 200 stepeni. Pleh obložiti pek papirom ili premazati uljem, pa staviti štrudle. Premazati iz umućenim jajetom i staviti da se peku dok lijepo ne porumene.

error: Content is protected !!