CVIJETNA ČAROLIJA: Biljem do ljubavnih magija, ali i moćnih zaštita…

Cvijeće je sastavni dio važnih događaja u našem životu. Od rođenja do rođendana, diplome, znaka pažnje, ljubavi i zahvalnosti pa do vjenčanja, cvijeće je nezaobilazno. Ipak, možda niste znali da se pojedinim biljkama u našem narodu, pored pomenutog “zadatka” ali i ljekovitosti, pripisuju i mnoga magična svojstva. Pogledajte o kojim je biljkama riječ…

Zova

Za ovu biljku smatra se da je izvor moćne zaštite. Vjeruje se da gram ove biljke ispred kuće, tjera svako zlo i da zelena grančica zohve, stavljena u vrata (koja poslije stavljanja treba jako zalupiti), može da spasi od vilenjaka i lopova. Vjeruje se da komadić zohve ugrađen u hamajliju, takođe štiti od zla ako se nosi sa sobom. No, ova biljka poznata je i po lošim magijskim osobinama. Smatra se da je nesreća unijeti suhu grančicu zohve u kuću, a potom je spaliti jer se na taj način dozivaju duhovi. U nekim krajevima vjeruje se da zohva raste samo na onim mjestima na kojima je prolivena ljudska krv.

Bokvica

Prema srednjovjekovnoj legendi, bokvica je nekada bila mlada zaljubljena djevojka kojoj je dragi, kad je krenuo na put, obećao da će se vratiti – ali obećanje nije ispunio. Ona je čekala na putu sve dok se nije pretvorila u bokvicu.

Bokvica se i inače uglavnom može naći samo pored prašnjavih drumova. Nekad su je hodočasnici sakupljali i jeli da bi od nje dobili snagu i izdržljivost.

I list i cvijet i korijen koriste se u hamajlijama, napicima i kupkama za jačanje moći. Vjeruje se da rastjeruje noćne more i zloduhe ukoliko se stavi pod jastuk. Dejstvo je pojačano ako se ubere za vrijeme punog mjeseca. Prema legendi, prije branja, bokvici se šapne ime osobe od koje treba da vas čuva. Nakon toga se iskopa cijela biljka s korijenom, pa se stavi iznad ulaza u stan. Bit ćete tako zaštićeni od nepoželjnih posjetilaca.

Perunika (iris)

U antičkoj Grčkoj ova biljka pripadala je božici zore koja je korijen irisa koristila za spravljanje ljubavnih napitaka. Danas se zna da osušeni korijen perunike može izazvati mučninu i glavobolju, pa je ne upotrebljavajte za ljubavne napitke (iako neki preporučuju). Radije stavite korjenić u hamajliju ili kupku. Perunika ima zaštitne moći, jer, odvajkada je poznato da se njen cvijet, osušen te u prah smrvljen korijen ili esencijalna ulja perunike – koriste u ritualu privlačenja ljubavi svog života.

Ruža (rosa)

Ono što je cvijet lososa u istočnjačkoj, to je ruža u zapadnjačkoj tradiciji. Različitim bojama i nijansama, dodjeljivana su različita značenja; bijela simbolizuje nevinost, ružičasta jednostavnost i ljubav, žuta ljubomoru, crvena strasti i žrtve. Prema narodnom predanju, crvena ruža sadi se uz ograde i kuće da bi ukućane štitila od urokljivih očiju. No, glavni zadatak ruže jeste ljubavna magija svih vrsta. Vjeruje se da njene latice u hamajliji i njeno ulje privlače ljubljenu osobu, kao i da ruža može da probudi dublje aspekte ljubavi i pobožnost.

(aura.ba)