Cvijet kao lijek: KOJE BILJKE SU IDEALNE ZA ALERGIČNE OSOBE NA POLEN?

Ako ste ljubitelj cvijeća, a patite od alergije na polen, opustite se. Postoji mnogo vrsta koje ne izazivaju alergijske reakcije. Stručnjaci predlažu koje cvijeće da gajite ako ste osjetljivi.

Begonija
Begonija koja se uzgaja zbog cvijeta izbacuje jako malo polena, a cvjeta neprekidno i veoma obilno. I begonija koja se gaji zbog ukrasnog lista je predivan ukras sjenovitih bašta ili terasa. One vole toplotu i vlagu, ne podnose direktno sunce i ne smiju nikada biti bez vode.

Petunija

Petunije ispuštaju slab miris koji postaje mnogo izraženiji kada se gaje u velikom broju. Međutim, njihov polen se ne smatra alergenom.

Kamelija
Kamelija ima miris jednako lijep kao i cvijet. Kamelija ima na cvijetu i muški i ženski reproduktivni organ, odnosno samooprašuje se, te ne rasipa polen. Neodoljiva kamelija je grm koji cvjeta od jeseni do proljeća.

Hibiskus
Cvjetovi hibiskusa proizvode veoma težak polen koji se ne prenosi vazduhom. Međutim, ljudi koji pate od alergija treba da budu oprezni prilikom konzumacije čaja od hibiskusa koji je napravljen od cvjetova jer čaj može da sadrži i polen.

Iris
Iris ne zavisi od vjetra. Nagnute školjke cvijeta savršeno su dizajnirane da namame bumbara duboko u cvijet gdje je gozba nektara i gdje on svojim nogicama skuplja ljepljivi polen i prenosi ga do slijedećeg cvijeta.