Cvijeće za ljepše buđenje

Mnoštvo je savjeta o tome kako da imamo bolji i kvalitetniji san. Ono što još nismo čuli, a nova američka studija tvrdi da djeluje, jeste buket cvijeća na natkasni.

Provjetrite prostoriju, lezite na vrijeme, ne koristite mobilni telefon u krevetu, ne gledajte televiziju prije spavanja, unosite dovoljno vitamina C – mnoštvo je savjeta o tome kako da imamo bolji i kvalitetniji san. Ono što još nismo čuli, a nova američka studija tvrdi da djeluje, jeste buket cvijeća na natkasni.

Ako je cvjeće prvo što ugledamo prije nego što utonemo u san i nakon što ujutru otvorimo oči, bićemo manje anksiozni i lakše ćemo se izboriti sa stresom, zaključak je studije koju je sprovelo Američko društvo cvjećara u saradnji sa kliničkim psiholozima sa Harvarda. Neće samo san biti bolji, šestomjesečna studija o tome kako cvijeće u domu utiče na naše raspoloženje pokazala je da se kod većine ispitanika, u roku od nedjelju dana, osjećaj za druge probudio.

I zato, postavite cvjeće strateški po kući, na trpezarijski sto, stočić u dnevnoj sobi, na radnu površinu u kuhinji jer će vam tako i ostatak dana biti ljepši.